är det risk att barn kan sätta i halsen med BLW

Bebisar som får plockmat löper inte större risk att sätta i halsen

Är du rädd att ditt barn ska sätta i halsen när du erbjuder plockmat?Det kan vara läskigt att börja med plockmat - så fort bebisen gör något ljud som kan antyda till att hen satt i halsen kommer lätt paniken. Efter ett tag inser man att det inte är någon fara. Bebisar kan både klökas och hosta bra och framförallt så är dem oftast oberörda av det och fortsätter att äta.

 

Plockmat 

En sak som är betryggande att veta när man börjar med BLW är att det finns forskning som visar att det INTE är större risk för barn att sätta i halsen med plockmat/BLW än med skedmatning med puréer. 

Men det kan se obehagligt ut! Bebisar klöks, hostar och ibland kräks lite, och det är såklart inte roligt att se. Jag tänkte därför jag skulle förklara lite vad klökningar och hostningar beror på och varför de är så viktiga! Det är alltså inget att vara rädd för, utan tvärtom - de är bra.

Begrepp att känna till
 
  • Klökning, kväljning, gaggning

Att klökas är en reflex som puttar mat framåt i munnen när den är för stor för att svälja. Hos små bebisar triggas den reflexen långt fram i munnen vilket gör att de ofta klöks i början av matintroduktionen. Det stör dem oftast inte, utan de kan fortsätta äta som att inget har hänt. Klökreflexen är en viktig säkerhetsmekanism för att undvika att maten sätter sig i halsen. Den är en del av bebisens läroprocess för att hantera mat säkert. För många minskar klökningarna efter ett tag när bebisen förstått hur den ska göra för att undvika det. 

  •  Hostning

Vår reflex att hosta sker när luftstrupen är under ett "hot". En hosta triggas av något som hamnat för luftvägen och behöver tryckas framåt. Bebisar har bra hostreflexer och även om det kan se obehagligt ut när de hostar så betyder det att de löser problemet.
 
Jag hoppas att detta kan lugna någon genom att skapa större förståelse för dessa mekanismer.

/Elin Oresten
Lic.kostrådgivare


Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

Blir du nervös när ditt barn kväljer

Blir du nervös när ditt barn kväljer?

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.