
Köpt gröt vs hemmagjord gröt, vad är bäst?
Jag tycker denna fråga är intressant att borra i. Efter att ha fått frågan tillräckligt många gånger så kände jag att det var dags att djupdyka i siffrorna.
Jag tog helt enkelt ett recept på hemmagjord gröt och jämförde näringsinnehållet mellan den och vanliga märken av färdig gröt. Resultatet blev ungefär som jag väntat mig, det är inte så stor skillnad näringsmässigt.
Det är t.o.m så att hemmagjord gröt kan vara mer näringsrik. Dock beror det på mängden som barnet äter samt vilket märke på köpegröt man jämför med, så det går inte att säga exakt såklart!
Det finns ju många fördelar med köpt gröt, framförallt så är det enkelt och man vet precis vad barnet får i sig. Så det är inget fel med köpt gröt alls. Det jag vill visa med det här inlägget är snarare att det är OK att göra egen gröt OM man vill.
Hemmagjord v.s köpegröt (näringsjämförelse):
Vad ska man tänka på när man gör egen gröt?
- Berika gröten med ett järnrikt livsmedel, tex mixat palttunnbröd, pumpakärnor, solrosfrön, hampafrö m.m. Nästan alla nötter och frön är naturligt järnrika.
- Toppa gröten med bär och/eller frukt, tex lingon, hallon eller apelsin. För c-vitaminets skull, bla. viktigt för järnupptaget. Banan är också bra för vitamin B6.
- Använd gärna en berikad mjölkdryck (tex havremjölk) som har bla. jod, kalcium samt vitamin B6 och B12 i sig. Detta är inte lika viktigt vid val av palttunnbröd.
-
Om man kläcker ner ett ägg i gröten blir den både krämigare och ännu mer näringsrik (bla. jod och d-vitamin). Hett tips!
Hemmagjord gröt som matchar köpegröt näringsmässigt:
- 1 dl havregryn
- 1 msk rapsolja (valfritt men bra för extra fett)
- 2 dl havremjölk (+ vatten)
- 0,75 msk mixat palttunnbröd eller 1,5 msk mixade pumpakärnor
Det blir mindre d-vitamin i hemmagjord gröt, men barn i Sverige får ju d-vitamindroppar ändå så jag ser inte det som ett problem. Även kalcium blir det lite mindre av, men där kan man ju servera något annat kalciumrikt vid en annan måltid, eller ha i tex lite chiafrön.
Sen finns det en aspekt i att råvarorna i köpt gröt är noggrant utvalda och kontrollerade pga rådande lagar och regler för barnmat. Däremot så tycker jag personligen inte det ska stoppa en från att laga hemmagjord mat. Det man kan tänka på är att variera varumärken på tex spannmål och frön för att minska risk för tungmetaller. Och välja ekologiskt om det går för mindre bekämpningsmedel.
Lic. kostrådgivare

Mer från Knatteplock
Recept för hela familjen från 6 månader
Sök här bland hundratals recept speciellt anpassade för barn från 6 månader.