Smaksensationer - vad är det?
Vad innebär egentligen smaksensationer? Och hur får man sitt barn att uppskatta olika typer av smaker? Det får du svar på här, och varför det kan vara en god idé att börja med smaksensationer redan vid 4 månaders ålder.
Introducera smaker innan den neofobiska fasen
Visste du att barn kan behöva exponeras för en ny smak upp till 15 gånger innan de uppskattar den? Det kan låta deppigt men det betyder också att ett barns smak kan förändras över tid om man erbjuder maten flera gånger.
Det finns bra möjlighet att introducera nya smaker (och konsistenser) från att en bebis är mellan 4-6 mån och 12-18 mån. När barn blir ca 12-18 mån brukar de bli något som kallas "neofobiska", vilket innebär att de generellt sätt blir mer rädda för ny mat (och även viss mat som de gillat förut). I denna fas krävs det ofta fler exponeringar för ny mat än innan för att barnet ska lära sig att gilla smaken (om den någonsin gör det).
Om barnet blivit exponerad för smaker innan dess så kan det öka chansen att den fortsätter gilla smakerna även under denna kinkiga fas. Exempelvis kan det vara bra att exponera barnet för olika typer av grönsaker och frukt så att chansen blir större att dessa viktiga matgrupper kan vara en del av barnets kost när den växer upp.
Smaknappen förenklar
En smaknapp är ett bra verktyg när det är dags att börja smakträna. Med nappen kan bebisen själv hålla i maten och föra den till munnen. Det kan göra upplevelsen mer spännande och utvecklande för bebisen.
Bra mat till smaksensationer
Försök att utmana barnets smaker. Söta smaker från frukt och bär är egentligen inget barn behöver öva på. De har en inbyggd kärlek för just söta smaker. De behöver däremot öva på sura och beska smaker. Två grundsmaker som är gynnsamma att öva tidigt på för att öka acceptansen för grönsaker och sura frukter senare i livet.

Mitt tips är att variera innehållet i smaknappen. Försök att få in både grönsaker OCH frukt. Var inte rädd för sura och beska smaker som lätt kan ge lite grimaser. Det är inte alltid grimaser beror på att bebisen inte gillar smaken, utan snarare på ovana.
Lätt att misstolka reaktioner
Det är lätt att missta ett litet barns reaktioner på mat/smaksensationer och tolka dem som ett tecken på att barnet inte gillar maten. Det kan såklart vara fallet ibland, men ofta är det något annat som det beror på. Exempel på reaktioner som lätt misstolkas är att barnet ryser, spottar ut maten, gör grimaser, kväljer, kastar maten m.m. Alla dessa saker kan bero på något helt annat, tex att de motoriska färdigheterna inte är helt utvecklade.
Om bebisen inte verkar gilla något nytt som serveras så måste hen inte äta det, men det kan vara en bra idé att prova erbjuda det igen för att se om hen kanske gillar det mer då. Jag tror inte på att tvinga bebisar att gilla eller äta något hen inte vill. Men ge hen gärna möjligheten att testa igen. Och igen. Men till slut får man såklart kasta in handduken om det inte går vägen.
Lycka till med smakträningen!
/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

Mer från Knatteplock:
Smaknapp
Introducera smaksensationer för bebis med redan från 4 månader med Knatteplocks smaknapp. Låt ditt barn upptäcka en värld av smaker!