Introducera smaksensationer för barn

Barnets första smakupplevelser - en guide till smaksensationer och smakportioner för bebisar

Dags att börja introducera smaker till din bebis? Lär dig allt om smaksensationer, smakportioner, hur du får ditt barn att uppskatta olika smaker och varför det kan vara bra att börja redan vid 4 månaders ålder. 

Bebis testar smaker
Varför är smaksensationer viktiga?

Smaksensationer refererar till den unika upplevelsen av smaker barn får när det lär sig äta. Genom att exponera barnet för olika smaker tidigt, kan det bli mer benäget att acceptera och uppskatta olika typer av mat senare i livet. 

Vad är skillnaden på smaksensationer och smakportioner?

Från fyra månaders ålder kan vissa barn börja visa intresse för mat. Som förälder kan du då ge små smakprov, av vanlig mat, under förutsättning att det är så små mängder att det inte påverkar amning/flaskmatning.

Vid 6 månaders ålder kan smakportioner introduceras vilka ger barnet möjlighet att gradvis utforska nya smaker och konsistenser. Kombinera smakportioner med amning/flaskmatningen till en början. 

Varför ska man ge smaksensationer och smakportioner?

Barn behöver ofta exponeras för en ny smak upp till 15 gånger innan de gillar den. Det är därför en god idé att börja med smaksensationer redan vid 4 månaders ålder. Mellan 4-6 månader och 12-18 månader är en ideal period att introducera nya smaker. Efter 18 månader kan barn bli mer motvilliga mot nya smaker, men även smaker de uppskattat förut, så tidig exponering är nyckeln.

Om barnet blivit exponerad för smaker innan 18 månader så kan det öka chansen att den fortsätter gilla smakerna även under denna kinkiga fas - som även kallas den neofobiska fasen. Exempelvis kan det vara bra att exponera barnet för olika typer av grönsaker och frukt så att chansen blir större att dessa viktiga matgrupper kan vara en del av barnets kost när den växer upp.

Hur ger man smakportioner?

En smaknapp kan vara ett utmärkt verktyg för smakträning. Låt bebisen själv hålla nappen och föra den till munnen för en spännande och utvecklande upplevelse.

Ett annat alternativ är att använda en pre-spoon för att själv låta barnet uppleva smak och konsistens. Doppa skeden i förslagsvis mosade grönsaker och ge sedan skeden till bebisen. 

Vilken mat passar för smakträning?

Försök att utmana barnets smaker. Söta smaker från frukt och bär är egentligen inget barn behöver öva på. De har en inbyggd kärlek för just söta smaker. De behöver däremot öva på sura och beska smaker, två grundsmaker som är gynnsamma att öva tidigt på för att öka acceptansen för grönsaker och sura frukter senare i livet.

Mitt tips är att variera innehållet i smaknappen. Försök att få in både grönsaker och frukt. Var inte rädd för sura och beska smaker, som lätt kan ge lite grimaser. Det är inte alltid grimaser beror på att bebisen inte gillar smaken, utan snarare på ovana. 

Tips på bra smaker till smakträningen: 
  • Brysselkål, kokt och mosad
  • Ärtor, kokta och mosade
  • Broccoli, kont och mosad
  • Morot, kokt och mosad
  • Kålrot, kokt och mosad
  • Lingon, råa/kokta och mosade ev. blandat med annat
  • Hallon, råa och mosade
  • Äpple, kokt och mosad eller riven
  • Grapefrukt, filead
Hur gör man om barnet inte vill ha?

Det är lätt att tolka små barns reaktioner på mat som tecken på att de inte gillar smaken. Grimaser, ryckningar, rysningar, kväljningar eller att de spottar ut eller kastar maten kan dock vara resultatet av ovana och att de motoriska färdigheter inte är helt utvecklade. Det är viktigt att förstå att dessa reaktioner inte alltid indikerar avsmak. 

Om ditt barn inte gillar något nytt som serveras ska tvinga inte barnet att ät det. En bra idé är istället att testa att erbjuda det igen vid ett annat tillfälle och se om barnet gillar det då. Ge ditt barn chansen att prova igen utan att tvinga det att äta något det faktiskt kanske inte gillar. Utforska olika smaker med tålamod och uppmuntra positiva matupplevelser. 

Lycka till med smakträningen!

 Elin Oresten, Lic. kostrådgivare

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar