Introducera smaksensationer för barn

Smaksensationer för bebis
Introducera smaksensationer för bebis

Visste ni att barn kan behöva exponeras för en smak upp till 10-15 gånger innan de uppskattar den? 
 
Ett barns smak kan helt enkelt förändras över tid om man erbjuder maten flera gånger!


Introducera smaksensationer innan den neofobiska fasen

Det finns en bra möjlighet att introducera nya smaker (och konsistenser) från att en bebis är mellan 4-6 mån och 12-18 mån.

 Det är nämligen så att när barn blir ca 12-18 mån brukar de bli något som kallas "neofobiska", vilket innebär att de generellt sätt blir mer rädda för ny mat (och även viss mat som de gillat förut). I denna fas krävs det ofta fler exponeringar för ny mat än innan för att barnet ska lära sig att gilla smaken (om den någonsin gör det).
 
Om barnet blivit exponerad för smaker innan dess så kan det öka chansen att den fortsätter gilla smakerna även under denna kinkiga fas. Exempelvis kan det vara bra att exponera barnet för olika typer av grönsaker och frukt så att chansen blir större att dessa viktiga matgrupper kan vara en del av barnets kost när den växer upp.


 
Lätt att misstolka reaktioner

Det kan också vara bra att tänka på att det är lätt att missta ett litet barns reaktioner på mat/smaksensationer och tolka dem som ett tecken på att barnet inte gillar maten. Det kan såklart vara fallet ibland, men ofta är det något annat som det beror på. Exempel på reaktioner som lätt misstolkas är att barnet ryser, spottar ut maten, gör grimaser, kväljer, kastar maten m.m. Alla dessa saker kan bero på något helt annat, tex att de motoriska färdigheterna inte är helt utvecklade.
 
Om bebisen inte verkar gilla något nytt som serveras så måste hen inte äta det, men det kan vara en bra idé att prova erbjuda det igen för att se om hen kanske gillar det mer då. Jag tror inte på att tvinga bebisar att gilla eller äta något hen inte vill. Men ge hen gärna möjligheten att testa igen. Och igen. Men till slut får man såklart kasta in handduken om det inte går vägen.

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

 

Smaknapp
Smaknapp
Introducera smaksensationer för bebis med redan från 4 månader med Knatteplocks smaknapp. Låt ditt barn upptäcka en värld av smaker!