7 tips vad man ska tänka på när man börjar med BLW/plockmat

Hur börjar man med BLW/plockmat?
Hur börjar man med BLW/plockmat?

Här kommer våra bästa tips på vad man ska tänka på när man börjar med BLW eller plockmat. OBS! vi är inga experter inom BLW utan vi utgår från egna erfarenheter och det vi researchat fram.

Våra tips för att börja med BLW/plockmat:

1. Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

2. Ge det tid. Även om förmågan att äta själv är något vi föds med så går det inte över en natt att introducera fast föda genom självmatning. Det är en process - från första matbiten som bebisen kanske knappt rör, tills dess att bebisen faktiskt tar upp matbiten och äter den. Processen kan kännas lång och krokig men det kommer att gå bra! Se första tiden som ett lärande snarare än att hen ska äta en massa.

3. Till er föräldrar - behåll lugnet även när det blir lite läskigt! Din bebis kommer ”klökas” (också kallat ”gagging” på engelska), det är alltså när kräkreflexen triggas av att de får mat lite längre bak i munnen. Risken är VÄLDIGT liten att de sätter i halsen men det kan se läskigt ut. Så håll fingrarna borta från munnen och låt dem hantera det. Det är så de lär sig att hantera mat i munnen och helt normalt. Dock är det lättare sagt än gjort, jag vet. Därför kan det vara bra och tryggt att läsa på skillnaden på klökning och att sätta i halsen, samt vad man ska göra om olyckan mot förmodan skulle ske.

4. Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går!

5. Tänk stora/långa bitar! Små bebisar har inget pincettgrepp så det är ”go big or go home” som gäller i börja. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

6. Ät ihop hela familjen och erbjud samma mat som alla andra ska äta så gott det går. Detta är viktig så att du kan modellera för din bebis hur man äter. Låt hen se att ni äter samma mat och att du stoppar den i munnen och tuggar.

7. Fortsätt amma/ge ersättning så länge barnet vill (om det funkar). Det är viktigt eftersom bebisen kanske inte får i sig så mycket mat i början (första månaderna av fast föda). Men ge det inte allt för nära innan en måltid, då kommer troligtvis bebisen inte vara lika intresserad av maten. En liten bebis ska inte vara vrålhungrig när hen ska utforska och äta fast mat, men inte heller mätt.

 

Vill du läsa mer om BLW och plockmat? Då kan jag tipsa om detta inlägg där jag skriver om när man kan börja med BLW.

 

//Elin Oresten
Lic.kostrådgivare