Är köpt gröt bättre än hemmagjord gröt?

Posted by Elin Oresten on

Hemmagjord gröt bebis

Livsmedelsverket och nästan alla BVCs rekommenderar att man ger köpt gröt till bebisar, mestadels pga järnet. Men kan man göra egen gröt som är lika bra näringsmässigt?

Jag tycker denna fråga är intressant att borra i. Efter att ha fått frågan tillräckligt många gånger så kände jag att det var dags att djupdyka i siffrorna.
 
Jag tog helt enkelt ett recept på hemmagjord gröt och jämförde näringsinnehållet mellan den och vanliga märken av färdig gröt. Resultatet blev ungefär som jag väntat mig, det är inte så stor skillnad näringsmässigt.

Det är t.o.m så att hemmagjord gröt kan vara mer näringsrik. Dock beror det på mängden som barnet äter samt vilket märke på köpegröt man jämför med, så det går inte att säga exakt såklart!
 
Det finns ju många fördelar med köpt gröt, framförallt så är det enkelt och man vet precis vad barnet får i sig. Så det är inget fel med köpt gröt alls. Det jag vill visa med det här inlägget är snarare att det är OK att göra egen gröt OM man vill.
 
När man gör egen gröt behöver man tänka till lite kring ingredienserna. Se mina tips i inlägget!
 
Det blir mindre d-vitamin i hemmagjord gröt, men barn i Sverige får ju d-vitamindroppar ändå så jag ser inte det som ett problem. Även kalcium blir det lite mindre av, men där kan man ju servera något annat kalciumrikt vid en annan måltid, eller ha i tex lite chiafrön.
 
Sen finns det en aspekt i att råvarorna i köpt gröt är noggrant utvalda och kontrollerade pga rådande lagar och regler för barnmat. Däremot så tycker jag personligen inte det ska stoppa en från att laga hemmagjord mat. Det man kan tänka på är att variera varumärken på tex spannmål och frön för att minska risk för tungmetaller. Och välja ekologiskt om det går för mindre bekämpningsmedel.

Kan barn äta frön?

Jag älskar frön och har alltid olika frön hemma att variera med i både bakning och matlagning. Frön innehåller massa näring är ett fantastiskt sätt att berika mat med. Läs hela inlägget här


/Elin
Lic. kostrådgivare

 
Mer från Knatteplock

Recept för hela familjen från 6 månader 

Sök här bland hundratals recept speciellt anpassade för barn från 6 månader. 

Recept med gröt:
Knatteplock bok

← Older Post Newer Post →Leave a comment