Servings
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Author:
Elin Oresten
Allergener:
â ïžGluten (gĂ„r att undvika genom att vĂ€lja ett glutenfritt ströbröd och bulgur)
â ïžĂgg
â ïžKomjölk (gĂ„r att undvika genom att vĂ€lja en vĂ€xtbaserad yoghurt)

Ingredients
- 250g rivna morötter
- 2 dl röda linser (kokta)
- 0,5 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 dl riven ost med lÄg salthalt (tex mozzarella)
- 2 Àgg
- 2 tsk oregano
- 1,5 dl ströbröd
- Svartpeppar
- 0,5 st gurka
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1  stor vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- Svartpeppar
- Bulgur
- Tomat
Linsbollar
Tzatziki
Tillbehör
Do this:
Linsbollar
- Mixa morötter, linser, lök och vitlök till en slĂ€t smet. TillsĂ€tt riven ost, Ă€gg, oregano, ströbröd och peppar. Blanda ihop allt och lĂ„t vila i ca 10min. Ăr smeten för lös kan du tillsĂ€tta mer ströbröd. Man kan separera smeten hĂ€r och göra en vuxensmet med salt i.
- Rulla till bollar med lite lÀtt blöta hÀnder. Stek bollarna i olivolja och/eller smör pÄ medelvÀrme tills de fÄtt en gyllene yta.
Tzatziki
Skölj (och eventuellt skala) gurkan och riv den pÄ grövsta sidan pÄ ett rivjÀrn. Krama ur vÀtskan med handen. Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, gurka och olivolja. SmaksÀtt med svartpeppar.
Servera bollarna med sÄsen, bulgur (kokt utan salt till barn) och lite uppskuren tomat pÄ sidan.
Ă ldersanpassning
đ¶FrĂ„n 6 till 9 mĂ„nader
- skÀr bollarna i halva bitar om de Àr större eller servera dem som de Àr om de Àr smÄ. Försök gÀrna forma dem lite ovalt. Servera tomaten i klyftor.
đ¶FrĂ„n 9* mĂ„nader och uppĂ„t - skĂ€r bollarna i smĂ„ bitar. Servera tomaten i smĂ„ bitar.
Blanda gÀrna tzatziki med bulguren sÄ blir det lÀttare att fÄ upp den med hÀnderna och med skeden för smÄ barn.
*NĂ€r bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recipe listing
NĂ€ring (utvalda delar):
đȘProtein frĂ„n linser och Ă€gg
đȘFett frĂ„n ost, olivolja och Ă€gg
đȘKolhydrater frĂ„n linser, morot, bulgur
đȘJĂ€rn frĂ„n linser
đȘC-vitamin frĂ„n tomat