Servings
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Author:
Elin Oresten
Allergener:
â ïžGluten (kan undvikas vid val av glutenfritt mjöl likvĂ€rdigt vetemjöl)
â ïžMjölk (kan undvikas vid val av vĂ€xtbaserad yoghurt och mjölk samt vegansk ost
â ïžĂgg
â ïž Solrosfrö
Ingredients
- Valfri mÀngd potatis
- Olivolja
- 2 potatisar
- 1 gul lök
- 2 dl riven zucchini
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl solrosfrön
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk lökpulver
- 1 Àgg
- 1 dl mjölk
- 2 matskedar olivolja
- 1 dl riven ost
- 0,5 gurka
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1  stor vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- Svartpeppar
Potatis
Fritters
Tzatziki
Do this:
Potatis
- SÀtt pÄ ugnen pÄ 225 grader. Skala potatisen och skÀr enligt Äldersrekommendationerna pÄ nÀsta sida. LÀgg dem pÄ en plÄt och ringla över olivolja.
Fritters
Skala och riv potatisen. Riv Àven zucchinin. Krama sedan ut överflödigt vatten ur bÀgge med hÀnderna över diskohon.
- Mixa solrosfrön med mjölet tills alla fröbitar Àr borta. Rör i bakpulver och vitlökspulver i mjölblandningen. TÀrna löken fint. Blanda potatisen, tÀrnad lök, zucchini och mjölblandningen i en stor skÄl. Vispa ihop Àgget i mjölken i en annan skÄl. HÀll detta över den andra blandningen och rör om. TillsÀtt den rivna osten.
- Hetta upp oljan i en stor stekpanna pÄ medelvÀrme. LÀgg skedar av frittersblandningen i den heta oljan och stek i 2-3 minuter pÄ varje sida tills de Àr fina och gyllene. Upprepa tills all blandning Àr borta.
Zatziki:
Riv gurkan och pressa ut vatten. Blanda gurkan med yoghurt, pressad vitlök och olivolja. Peppra efter smak.
Ă ldersanpassning
đ¶FrĂ„n 6 till 9 mĂ„nader
- servera fritters i lÄnga stÀnger eller halvor. SkÀr potatisen i klyftor.
đ¶FrĂ„n 9* mĂ„nader och uppĂ„t - servera fritters och potatis i smĂ„ bitar. Ăva pĂ„ gaffel frĂ„n ca 12 mĂ„nader.
*NĂ€r bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recipe listing
NĂ€ring (utvalda delar):
đȘProtein frĂ„n Ă€gg, ost, yoghurt
đȘFett frĂ„n olja och solrosfrön
đȘKolhydrater frĂ„n potatis och vetemjöl
đȘJĂ€rn frĂ„n solrosfrön
đȘKalium frĂ„n potatis
đȘC-vitamin frĂ„n zucchini