Kategori
Frukost
Serveringar
ca 4-5 stora portioner eller 8 små portioner
Författare:
Elin Oresten
En riktigt god och krämig chiapudding, det är ju bara så gott!
Vi brukar göra en stor batch så räcker den i flera dagar till frukost. Det viktiga är att använda kokosmjölk från tetra.
Nedan är ett basrecept som man också kan smaksätta om man vill det! Det är supergott att mixa ner mango eller bär i, eller byta vaniljpulver till kardemumma. Endast fantasin sätter gränser!
Lite om chiafrön:
- Chiafrön innehåller mycket näring (bla. omega-3, kalcium och järn), även om en del av den tyvärr inte kan tas upp av kroppen. Men när vi tuggar på de blötlagda fröna så får vi i oss en del av näringen. Och när vi parar den med c-vitaminrik frukt och bär så ökar järnupptaget.
- Chiafrön kan också vara bra för barn med tröga magar då det bildas som en gel runt fröna som kan gynna tarmarna.
- Det finns ingen rekommenderad maxdos för chiafrön från svenska Livsmedelsverket, men de trycker på att det alltid är bra att äta i lagom mängder och variera vilka frön och nötter man äter i sin kost.
- När jag gör chiapudding till de minsta brukar jag blanda i mixade pumpakärnor eller mixat palttunnbröd för ännu mer järn.

Ingredienser
2 paket kokosmjölk i tetra (totalt 5 dl)
6 msk chiafrön
1 tsk vaniljpulver
1-3 dl vatten eller valfri mjölksort
-
Barnskål med sugpropp
-
Barnsked
Produkter till servering
Gör såhär:
Blanda kokosmjölk, chiafrön, vaniljpulver och 1 dl vatten i en burk/matlåda.
Ställ in i kylen och rör om efter ca 20 min, se till att det inte ligger några chiafrön i botten eller på kanterna.
Låt chiapuddingen stå i kylen över natten eller minst 2 timmar. Späd sedan med mer vatten eller mjölk till önskad konsistens.
Servera i en skål med något gott på toppen!
Recept notering
Åldersrekommendation:
👶 Passar från 6 månader
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!