Serveringar
10-12 pinnar
Tillagning
15-20 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg (går att undvika genom att byta mot kikärtsspad)
⚠️ Gluten (går att undvika genom att välja glutenfritt havre och använda pumpakärnor istället för paltbröd)
⚠️ Komjölk (går att undvika genom att välja havremjölk)
Dessa pinnar är så bra på många sätt:
💛 De är lätta för små barn att äta själva
💛 De är behändiga att ta med på språng då de inte kladdar alls mycket och håller bra i rumstemperatur över dagen
💛 De är väldigt näringsrika, bland annat är de fulla med järn som är så viktigt för små barn
💛 De är perfekta som både frukost och mellanmål. Går att förvara i frysen och ta fram när det passar

Ingredienser
- 1 mogen banan
- 1 ägg eller 3 msk kikärtsspad
- 1 dl havremjöl
- 0,5 dl mixade pumpakärnor eller 2 msk mixat palttunnbröd
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 msk rapsolja
- 0,5 dl mjölk (havre eller komjölk)
- 1-2 tsk kanel
- 5 st upphackade torkade aprikoser
- 1 msk chiafrön
- 1 liten ekologisk citron, saft och skal (rivet)
- 1-2 tsk kardemumma
-
Silikonform för grötpinnar - Dusty green
Smaksättning alt 1
Smaksättning alt 2
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 200 grader.
Mosa eller mixa bananen och blanda ner ägg eller kikärtsspad. Blanda i olja och mjölk.
- Om du inte använder ett färdigt havremjöl så kan du mixa havregryn till ett fint mjöl själv i en mixer.
- Blanda sedan de torra ingredienserna i en separat skål. Häll i de blandade torra ingredienserna i bananblandningen.
- Välj smaksättning och blanda ner alla ingredienser till den i smeten.
- Häll smeten i en rektangulär ugnsform (ca 20 x 25/30 cm) som är klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i 15–20 minuter, tills smeten stelnat ordentligt. Välj själv hur välgräddade de ska vara, beroende på vilken konsistens som passar ditt barn.
- Låt svalna innan du skär grötkakan i pinnar eller småbitar.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 Från 6 till 9 månader:
skär i långa pinnar som är något längre än bebisens handflata och ca 2 cm breda.
👶 Från 9* till 12 månader:
skär i små bitar eller långa pinnar. Har du ett barn som gärna trycker in mycket mat samtidigt i munnen kan det vara fördelaktigt med små bitar.
👶 Från 12 månader och uppåt:
Skär i långa pinnar.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från ägg
💪 Kolhydrater från havremjöl och banan
💪 Fett från rapsolja och chiafrön
💪 Järn från pumpakärnor, paltbröd, havremjöl, torkade aprikoser och chiafrön
💪 Vitamin C från torkade aprikoser och citron