Serveringar
10-12 pinnar
Tillagning
15-20 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg (går att undvika genom att byta mot kikärtsspad)
⚠️ Gluten (går att undvika genom att välja glutenfritt havre och använda pumpakärnor istället för paltbröd)
⚠️ Komjölk (går att undvika genom att välja havremjölk)
Grötpinnar är perfekt både som mellanmål och frukost. De är lätta för små barn att greppa och de är behändiga att ta med på språng. I detta recept har vi använt oss av våra bakformar i silikon som ger 8 st grötpinnar i perfekt storlek för ett litet barn att greppa. Grötpinneformen tål värme upp till 230 grader och eftersom den är gjord i 100 % livsmedelsgodkänt silikon fastnar inte grötpinnen i bakformen och du trycker enkelt ut dom.
Dessa pinnar är så bra på många sätt:
💛 De är lätta för små barn att äta själva
💛 De är behändiga att ta med på språng då de inte kladdar alls mycket och håller bra i rumstemperatur över dagen
💛 De är väldigt näringsrika, bland annat är de fulla med järn som är så viktigt för små barn
💛 De är perfekta som både frukost och mellanmål. Går att förvara i frysen och ta fram när det passar.
Ingredienser
- 1 mogen banan
- 1 ägg eller 3 msk kikärtsspad
- 1 dl havremjöl
- 0,5 dl mixade pumpakärnor eller 2 msk mixat palttunnbröd
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 msk rapsolja
- 0,5 dl mjölk (havre eller komjölk)
- 1-2 tsk kanel
- 5 st upphackade torkade aprikoser
- 1 msk chiafrön
- 1 liten ekologisk citron, saft och skal (rivet)
- 1-2 tsk kardemumma
-
Silikonform för grötpinnar - Light pistachio
-
Silikonform för grötpinnar - Dusty green
-
Silikonform för grötpinnar - Lemon
Smaksättning alt 1
Smaksättning alt 2
Perfekta produkter till de här receptet
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 200 grader.
Mosa eller mixa bananen och blanda ner ägg eller kikärtsspad. Blanda i olja och mjölk.
- Om du inte använder ett färdigt havremjöl så kan du mixa havregryn till ett fint mjöl själv i en mixer.
- Blanda sedan de torra ingredienserna i en separat skål. Häll i de blandade torra ingredienserna i bananblandningen.
- Välj smaksättning och blanda ner alla ingredienser till den i smeten.
Häll smeten i en grötpinneform eller en rektangulär ugnsform (ca 20 x 25/30 cm) som är klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i 15–20 minuter, tills smeten stelnat ordentligt. Välj själv hur välgräddade de ska vara, beroende på vilken konsistens som passar ditt barn.
Låt svalna innan du trycker ut grötpinnarna ur bakformen eller skär grötkakan i pinnar eller småbitar.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 Från 6 till 9 månader:
skär i långa pinnar som är något längre än bebisens handflata och ca 2 cm breda.
👶 Från 9* till 12 månader:
skär i små bitar eller långa pinnar. Har du ett barn som gärna trycker in mycket mat samtidigt i munnen kan det vara fördelaktigt med små bitar.
👶 Från 12 månader och uppåt:
Skär i långa pinnar.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från ägg
💪 Kolhydrater från havremjöl och banan
💪 Fett från rapsolja och chiafrön
💪 Järn från pumpakärnor, paltbröd, havremjöl, torkade aprikoser och chiafrön
💪 Vitamin C från torkade aprikoser och citron
Tips:
Placera bakformen på ett galler eller en plåt innan du fyller formen med smet. Då blir det lättare att förflytta bakformen till ugnen.