Kategori
Serveringar
3-4 barnportioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg (kan uteslutas)
⚠️ Mjölk (går att undvika genom att välja havremjölk eller kokosmjölk, samt olja/mjölkfritt margarin istället för smör)
⚠️ Gluten (går att undvika genom att byta mjölet mot ett liknande glutenfritt alternativ, samt om man väljer pumpakärnor som järnberikning)
Tips! Servera med sojayogurt (blandat med vaniljpulver) och lite mosad mango för god smak och bättre järnupptag. Dessa har lite grahamsmjöl i sig för extra fibrer. Vilket är väldigt bra för tarmfloran, som är så viktigt att bygga upp i ung ålder.
Ingredienser
- 1,25 dl vetemjöl
- 0,5 dl grahamsmjöl (eller vetemjöl)
- 2 dl mjölk (valfri typ)
- 1 ägg
- 0,5 dl smält smör/neutral olja
- 1,5 dl riven morot
- 1 krm vaniljpulver
- 1,5 tsk kanel (gärna ceylon-kanel)
- 1 tsk bakpulver
1 msk mixade pumpakärnor
0,5 msk mixat palttunnbröd
Valfri järnberikning (valfritt):
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Sätt på våffeljärnet.
- Rör ihop alla torra ingredienser en bunke.
- TIllsätt mjölken, smöret och ägget. Blanda väl.
- Riv moroten grovt och blanda i den i smeten.
- Pensla ett våffeljärn med smör eller olja. Grädda våfflorna tills de är gyllene i färgen.
- Servera med frukt eller bär (t ex mango, kiwi, jordgubbar eller hallon) för bättre järnupptag.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- skär våfflorna i större avlånga bitar.
👶 Från 9* till 12 månader
- servera våfflorna i mindre bitar.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
👶 Från cirka 12 månader
- träna gärna på att använda gaffel.
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från ägg
💪 Kolhydrater från vetemjöl och grahamsmjöl
💪 Fett från smör och ägg
💪 Järn från valfri järnberikning
💪 Kalium från morot
💪 D-vitamin från ägg