Kan barn äta frön?

Kan barn äta frön?

Frön och barn 

Jag älskar frön och har alltid olika frön hemma att variera med i både bakning och matlagning.
 
Frön innehåller massa näring är ett fantastiskt sätt att berika mat med. De flesta frön är rika på både mineraler och vitaminer, så som järn, magnesium, zink, selen och vitamin B6 och B1. Näring som barn behöver! De är dessutom ofta rika på bra omättat fett och protein.
 
Tips för att addera extra frön till maten!
Strössla frön över yoghurt, gröt, smoothie och smörgås för extra näring.
Är det större fröbitar (som tex pumpafrön eller solrosfrön) så brukar jag mixa eller mortla dem innan. Är det små frön så som sesam eller hampafrön så skippar jag oftast det och serverar dem som de är.
 
Frön är också ett toppenbra sätt att ge hala livsmedel en bättre yta så att en bebis lättare kan greppa dem med handen. Tex kokt ägg, mango och avokado är livsmedel som man kan rulla i frön för bättre grepp.
 
Så, kan barn äta frön? Svar JA! Men ge med måtta och variera.
En viktig sak att veta när det gäller frön är att de kan innehålla tungmetaller. Därav är det viktigt att ge frön till barn med måtta samt variera vilka varumärken och frön man använder. Vissa frön, tex sesamfrön, är även allergener vilket betyder att det är bra att testa dem utan andra allergener första gången och i liten mängd.
 
🚫Undvik linfrön i stora mängder
Linfrön innehåller ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. Det är ingen fara för barn att äta linfrön i till exempel bröd, gröt, musli, fröknäcke. Men de bör inte äta hela linfrön skedvis och inte alls äta krossade linfrön.

/Elin Oresten
Lic.kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

Är köpt gröt bättre än hemmagjord gröt till barn?

 

 


Är köpt gröt bättre än hemmagjord gröt?

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.