8 tips när ditt barn inte vill äta

8 tips när ditt barn inte vill äta

Plockmat är fantastiskt på många sätt när det gäller att skapa matglädje, men ibland kommer det svackor när barnet plötsligt vägrar att äta. Här kommer 8 tips att testa när ditt barn inte äter. 

Varför vill inte mitt barn äta?


Matvägran utspelar sig ofta genom att maten eller tallriken kastas på golvet, eller att det bara leks med maten. Det behöver inte betyda att bebisen inte är hungrig eller ogillar maten. Det är oftast på grund av andra anledningar.

Exempelvis så har inte små bebisar gjort kopplingen mellan att stilla hunger och stoppa mat i munnen och svälja. När de sedan gör den kopplingen så äter de ofta mer effektivt och mer målinriktat. Det kan ta lite tid att komma dit.

Det kan också handla om att de är för trötta eller att de blivit ammade/fått ersättning för tätt inpå måltiden. Det kan även bli övermäktigt för dem om det är en för stor portion framdukad eller för många alternativ, då kan det vara bra att testa att ta bort alternativen och minska mängden. En annan bra grej är att använda favoritmat som inkörsport till annan ny mat, t ex att ha synligt smör på en broccoli om barnet gillar smör.

8 tips när ditt barn inte vill äta

 • Undvik övertrötthet
 • Erbjud en matbit i taget
 • Ge mat från din tallrik
 • Rikta bort uppmärksamheten
 • Sätt i knät (kortsiktig lösning)
 • Amma inte/ge inte ersättning precis innan måltiden (är en mindre bebis ska den dock inte vara för hungrig innan måltiden).
 • Favoritmat som inkörsport
 • Fortsätt ha tålamod

Ha tålamod och fortsätta erbjuda plockmat även när det går trögt. För till slut lossnar det, med högsta sannolikhet!
 
Hoppas att detta kan hjälpa någon som kämpar med maten! Det är inte alltid en dans på rosor och då kan det vara skönt med lite tips.

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:
Uppdelad tallrik med sugpropp
Mitt barn vill inte äta

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

 • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
 • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
 • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
barnsked i silikon
 
nybörjarsked till bebis

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.