8 tips när ditt barn inte vill äta

8 tips när ditt barn inte vill äta

8 tips när ditt barn inte vill äta

Tips när ditt barn inte vill äta

Plockmat och BLW är fantastiskt på många sätt när det gäller att skapa matglädje, men ibland kan det vara svårt att komma igång och få sitt barn att börja äta. Eller så har man kanske hamnat i en svacka där det helt plötsligt vägras äta.

Ofta utspelar det sig genom att maten eller tallriken kastas på golvet, eller att det bara leks med maten. Men det behöver inte betyda att ens bebis inte är hungrig eller ogillar maten när hen kastar maten eller inte för maten till munnen. Det är oftast på grund av andra anledningar.

Exempelvis så har inte små bebisar gjort kopplingen mellan att stilla hunger och stoppa mat i munnen och svälja. När de sedan gör den kopplingen så äter de ofta mer effektivt och mer målinriktat. Det kan ta lite tid att komma dit. Det kan också handla om att de är för trötta eller att de blivit ammade/fått ersättning för tätt inpå måltiden. Det kan även bli övermäktigt för dem om det är en för stor portion framdukad eller för många alternativ, då kan det vara bra att testa att ta bort alternativen och minska mängden. En annan bra grej är att använda favoritmat som inkörsport till annan ny mat, t ex att ha synligt smör på en broccoli om barnet gillar smör.
 
Ha tålamod och fortsätta erbjuda plockmat även när det går trögt. För till slut lossnar det, med högsta sannolikhet!
 
Hoppas att detta kan hjälpa någon som kämpar med maten! Det är inte alltid en dans på rosor och då kan det vara skönt med lite tips.

 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:
Uppdelad tallrik med sugpropp
Mitt barn vill inte äta

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar