Yoghurt till bebisar och små barn

Allt du behöver veta om yoghurt till bebisar: när, vad och hur?

En vanlig fråga bland föräldrar till småbarn är när det är lämpligt att introducera yoghurt i barnets kost och vilka rekommendationer som gäller. Elin svarar på vanliga frågor om yoghurt för de små, från när det är säkert att börja till vilka typer som är bäst lämpade.

Yoghurt till barn och små bebisar

När kan bebisar börja äta yoghurt?

Enligt Livsmedelsverket är det rekommenderat att vänta med större mängder yoghurt till barnet är 1 år gammalt. Mjölk som dryck ska man vänta med helt innan ett års ålder. Detta på grund av risken för att bebisen äter sig mätt på mjölkprodukter och då får i sig mindre av andra näringsrika och specifikt järnrika livsmedel. 

Är det okej att ge yoghurt till bebisar? 

Ja, det är vanligtvis säkert att introducera små mängder yoghurt till bebisar när de börjar utforska mer vanlig mat, förutsatt att det inte finns några kända allergier eller intoleranser. Det är dock viktigt att inte övergå till att yoghurt blir huvudmålet för barn under 1 år och att balansera kosten med andra näringsrika livsmedel.

Vilken typ av yoghurt är bäst lämpad för småbarn?

Det är bäst att välja naturella yoghurtalternativ utan tillsatt socker eller sötningsmedel. För bebisar kan det vara fördelaktigt att välja en fet yoghurt som lättare fastnar på skeden, men det går också bra att utforska alternativ med lägre fetthalt. 

Hur serverar jag yoghurt till små barn?

Hur kan yoghurt inkluderas i barnets kost?

Yoghurt bör inte vara huvudingrediensen i en måltid för barn under 1 år, men kan serveras som en del av en balanserad måltid. Det kan vara bra att kombinera yoghurt med andra livsmedel som pannkakor eller frukt för att öka variationen och näringsvärdet i måltiden. Passa på att toppa med något järnrikt - kalcium kan nämligen hämma järnupptaget (vilket är också är en av anledningarna till att bebisar inte bör äta för mycket mjölkprodukter).

Yoghurt - en viktig källa till kalcium

För barn över 1 år kan man börja servera både mjölk som dryck och större mängder mjölkprodukter. Yoghurt och andra mjölkprodukter är en bra källa till bland annat kalcium, som är ett viktigt näringsämne för uppbyggnad av skelettet när barnet växer.

Yoghurt till barn under ett år

Följ rekommendationer och ditt barn 

Att introducera yoghurt i ditt barns kost är en spännande milstolpe, men det är viktigt att göra det på ett balanserat sätt. Genom att följa rekommendationerna från livsmedelsverket och hålla koll på barnets individuella behov kan du säkerställa att yoghurt blir en hälsosam del av deras kost.

  Källor: Livsmedelsverket (Bra mat för spädbarn, Bra mat för barn 0-5 år)

   Yoghurt till små barn, så kan man tänka. Elin Oresten grundare av Knatteplock

  //Elin Oresten
  Lic.kostrådgivare

  Introducera gluten till bebis 

  Mer från Knatteplock:

  Kan man ge ris till bebisar?
  Kan man ge ris till bebisar?

  ← Äldre inlägg Nyare inlägg →

  Lämna en kommentar