Yoghurt till bebisar och små barn

Allt du behöver veta om yoghurt till bebisar: när, vad och hur?

En vanlig fråga bland föräldrar till småbarn är när det är lämpligt att introducera yoghurt i barnets kost och vilka rekommendationer som gäller. Elin svarar på vanliga frågor om yoghurt för de små, från när det är säkert att börja till vilka typer som är bäst lämpade.

Yoghurt till barn och små bebisar

När kan bebisar börja äta yoghurt?

Enligt Livsmedelsverket är det rekommenderat att vänta med större mängder yoghurt till barnet är 1 år gammalt. Mjölk som dryck ska man vänta med helt innan ett års ålder. Detta på grund av risken för att bebisen äter sig mätt på mjölkprodukter och då får i sig mindre av andra näringsrika och specifikt järnrika livsmedel. 

Är det okej att ge yoghurt till bebisar? 

Ja, det är vanligtvis säkert att introducera små mängder yoghurt till bebisar när de börjar utforska mer vanlig mat, förutsatt att det inte finns några kända allergier eller intoleranser. Det är dock viktigt att inte övergå till att yoghurt blir huvudmålet för barn under 1 år och att balansera kosten med andra näringsrika livsmedel.

Vilken typ av yoghurt är bäst lämpad för småbarn?

Det är bäst att välja naturella yoghurtalternativ utan tillsatt socker eller sötningsmedel. För bebisar kan det vara fördelaktigt att välja en fet yoghurt som lättare fastnar på skeden, men det går också bra att utforska alternativ med lägre fetthalt. 

Hur serverar jag yoghurt till små barn?

Hur kan yoghurt inkluderas i barnets kost?

Yoghurt bör inte vara huvudingrediensen i en måltid för barn under 1 år, men kan serveras som en del av en balanserad måltid. Det kan vara bra att kombinera yoghurt med andra livsmedel som pannkakor eller frukt för att öka variationen och näringsvärdet i måltiden. Passa på att toppa med något järnrikt - kalcium kan nämligen hämma järnupptaget (vilket är också är en av anledningarna till att bebisar inte bör äta för mycket mjölkprodukter).

Yoghurt - en viktig källa till kalcium

För barn över 1 år kan man börja servera både mjölk som dryck och större mängder mjölkprodukter. Yoghurt och andra mjölkprodukter är en bra källa till bland annat kalcium, som är ett viktigt näringsämne för uppbyggnad av skelettet när barnet växer.

Yoghurt till barn under ett år

Följ rekommendationer och ditt barn 

Att introducera yoghurt i ditt barns kost är en spännande milstolpe, men det är viktigt att göra det på ett balanserat sätt. Genom att följa rekommendationerna från livsmedelsverket och hålla koll på barnets individuella behov kan du säkerställa att yoghurt blir en hälsosam del av deras kost.

Vegansk yoghurt för barn

Vegansk yoghurt, som ofta är baserad på havre, soja, mandel eller kokos, kan vara ett bra alternativ för barn som inte kan äta mejeriprodukter. Försök välja produkter som är berikade med kalcium, som är nödvändigt för barnets utveckling och främst finns i animaliska produkter. 

Förutom att säkerställa att den veganska yoghurten är näringsberikad, bör man också kontrollera sockerhalten och undvika sorter med högt tillsatt socker. Vegansk yoghurt kan introduceras i små mängder när barnet börjar äta fast föda, och som med all yoghurt är det viktigt att det inte blir en huvuddel av måltiden för barn under ett år. 

Komplettera gärna med andra kalciumrika livsmedel som grönkål, broccoli för att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt med näring.

  Källor: Livsmedelsverket (Bra mat för spädbarn, Bra mat för barn 0-5 år)

  Rikshandboken barnhälsovård (Amning & nutrition)

   Yoghurt till små barn, så kan man tänka. Elin Oresten grundare av Knatteplock

  //Elin Oresten
  Lic.kostrådgivare

  Introducera gluten till bebis 

  Mer från Knatteplock:

  Kan man ge ris till bebisar?
  Kan man ge ris till bebisar?

  ← Äldre inlägg Nyare inlägg →

  Därför startade jag Knatteplock

  FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

  Laga plockmat hemma

  Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

  Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

  Varför plockmat?

  grötpinnar bebis
  Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
  Utvecklar tidiga tuggförmågor
  Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

  Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

  Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

  Vanliga frågor om plockmat

  Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

  Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

  Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

  Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

  Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

  Läs mer här.

  Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

  Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

  Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

  Läs mer här.