Mat för hela familjen

Att äta samma mat hela familjen

Ett av mina viktigaste budskap är att visa att det går att äta samma mat hela familjen, redan från barnets matintroduktion. Att det går att göra god mat som passar alla åldrar.

 

Mat för hela familjen


Vi lever i ett samhälle där "barnmat" ofta uppfattas som en speciell typ av mat som inte vuxna kan äta. Jag upplever också att det finns mängder av uppfattningar av att barn inte kan äta en massa saker som i själva verket går jättebra för dem att äta.

Livsmedelsverket har tagit fram en lista på livsmedel som barn under 1 år inte bör äta. Den innefattar gröna bladgrönsaker och rödbetsjuice, honung, grön potatis, opastöriserad mjölk, riskakor och risdrycker, salt, socker samt teer av anis och fänkål. Dessa ska man såklart undvika, men i övrigt så är det bara att köra! Krydda på och var inte rädd för att testa alla möjliga livsmedel, speciellt under första året där acceptansen hos barn ofta är hög.
 
Det fina med plockmat är att det blir enkelt att äta samma hela familjen. Med vissa små modifikationer kan även en liten 6-månaders äta och smaka av familjens mat.
 
Här är några fördelar med att äta samma mat som barnen tidigt:

  • Det är enkelt och roligt! Du slipper stå och laga olika maträtter.
  • Barnet kan imitera dig när du äter och lär sig genom att själv äta samma mat.
  • Barnet får pröva många olika smaker och konsistenser tidigt.
  • Barnet får vänja sig med många olika utseenden på maten tidigt.

Det här kanske känns som en stor utmaning att få till i början, men ju mer man kommer in i det desto lättare blir det. Sen behöver man inte alltid äta samma mat eller tillsammans hela tiden, det handlar snarare om "the bigger picture". Ibland ska man inte slå knut på sig själv totalt för detta, då kan tex burkmat vara ett bra alternativ.
 
Och med extra petiga barn så kan det ibland vara svårt, men då kanske något inslag av familjens mat åtminstone kan få plats på barnets tallrik vid sidan om den trygga maten.

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

Elin Oresten. Äta samma mat hela familjen

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:

Fördelar med blw och plockmat

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.