Mat för hela familjen

Att äta samma mat hela familjen

Ett av mina viktigaste budskap är att visa att det går att äta samma mat hela familjen, redan från barnets matintroduktion. Att det går att göra god mat som passar alla åldrar.

 

Mat för hela familjen


Vi lever i ett samhälle där "barnmat" ofta uppfattas som en speciell typ av mat som inte vuxna kan äta. Jag upplever också att det finns mängder av uppfattningar av att barn inte kan äta en massa saker som i själva verket går jättebra för dem att äta.
 
Det finns en lista på ca 10 livsmedel som barn under 1 år inte bör äta (se Livsmedelsverket). Dessa ska man såklart undvika, men i övrigt så är det bara att köra! Krydda på och var inte rädd för att testa alla möjliga livsmedel, speciellt under första året där acceptansen hos barn ofta är hög.
 
Det fina med plockmat är att det blir enkelt att äta samma hela familjen. Med vissa små modifikationer kan även en liten 6-månaders äta och smaka av familjens mat.
 
Här är några fördelar med att äta samma mat som barnen tidigt:

  • Det är enkelt och roligt! Du slipper stå och laga olika maträtter.
  • Barnet kan imitera dig när du äter och lär sig genom att själv äta samma mat.
  • Barnet får pröva många olika smaker och konsistenser tidigt.
  • Barnet får vänja sig med många olika utseenden på maten tidigt.

Det här kanske känns som en stor utmaning att få till i början, men ju mer man kommer in i det desto lättare blir det. Sen behöver man inte alltid äta samma mat eller tillsammans hela tiden, det handlar snarare om "the bigger picture". Ibland ska man inte slå knut på sig själv totalt för detta, då kan tex burkmat vara ett bra alternativ.
 
Och med extra petiga barn så kan det ibland vara svårt, men då kanske något inslag av familjens mat åtminstone kan få plats på barnets tallrik vid sidan om den trygga maten.

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

Elin Oresten. Äta samma mat hela familjen

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:

Fördelar med blw och plockmat

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar