Kategori
Frukost
Serveringar
10-14 små pannkakor/plättar
Författare:
Elin Oresten
⚠️ Ägg (kan bytas ut mot 3 msk kikärtsspad)
⚠️ Mjölk (kan undvikas vid val av växtbaserad mjölk och olja istället för smör)
⚠️ Jordnöt
⚠️ Gluten (kan undvikas vid val av granaterat glutenfritt havremjöl/havregryn samt genom att välja pumpakärnor och inte palttunnbröd)
Ingredienser
- 2,5 dl havremjöl (mixa havregryn till ett mjöl eller köp färdigt)
- 2 msk mixade pumpakärnor eller 1 msk mixat palttunnbröd
- 1 tsk kanel
- 2 tsk bakpulver
- 2, 75 dl mjölk (växtbaserad eller komjölk)
- 2 msk smält smör (eller neutral olja)
- 1 ägg
- Smör (eller neutral olja) till stekning
- 1 banan
- 0,5-0,75 dl jordnötssmör
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- landa de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet. Låt stå och svälla i ca 15 min.
- Mosa bananen med en gaffel i en skål. Förbered med en tesked till bananmoset och en sked till jordnötssmöret.
- Hetta upp en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1 msk smet per pannkaka. Låt steka på låg-medelvärme tills det blivit ett par bubblor på ytan. Klicka på lite mosad banan och jordnötssmör i mitten av pannkakan. Häll på ytterligare 0,5 msk smet över pannkakan så att den täcker bananan och jordnötssmöret.
- Grädda ca 1,5 minut till. Vänd och grädda ytterligare ca 1,5 minut.
- Servera gärna med någon c-vitaminrik frukt eller bär, t ex kiwi, hallon eller jordgubbar.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- servering enligt bild 1 (hela eller halva pannkakor)
👶 Från 9* till 12 månader
- servering enligt bild 3 (små bitar)
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
👶 Från cirka 12/13 månader
- servera pannkakan i bitar och träna gärna på att använda en gaffel (kan göras tidigare också)
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från ägg
💪 Kolhydrater från havremjöl
💪 Fett från smör/olja, ägg och jordnötssmör
💪 Järn från pumpakärnor/palttunnbröd och jordnötssmör
💪 D-vitamin från ägg
💪 Kalium från banan