Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Gluten
⚠️Ägg
⚠️Mjölk
Smakrika sötpotatisbollar som är så goda i konsistens - krispiga på utsidan och mjuka på insidan.
Tips! Serva tillsammans med avokadosås, ris och en sallad.
Ingredienser
- 2,5 dl finrivna morötter
2 dl finriven sötpotatis
1,5 dl panko ströbröd (plus lite extra att rulla i)
2 st ägg
2 dl riven ost
1 tsk lökpulver
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt (ej för barn under 1 år)
1 krm svartpeppar
- 2 mogna avokados
1 dl grekisk yoghurt
0,5 msk citronsaft
salt (ej för barn under 1 år), peppar (efter smak)
Avokadossås
Gör såhär:
- Riv moroten och sötpotatisen fint. Kläm ut vätska från dem över diskhon. Mängden i ingredienslistan är efter du klämt ur vätskan.
Blanda alla ingredienser till bollarna. Låt smeten vila i 10 min.
Gör bollar av smeten och rulla dem i panko.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Lägg i bollarna och stek dem på medelvärme i ca 8 minuter. Se till att vända dem då och då så de inte bränns.
Mixa ihop ingredienserna till såsen.
Servera bollarna som de är med såsen eller med valfritt extra tillbehör.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶6-9 mån: forma bollarna lite avlångt
👶9-12 mån: skär bollarna i små bitar
👶12 mån och uppåt: servera hela bollar som kan doppas i såsen eller skär dem i små bitar för att lättare äta dem med gaffel
Här på Knatteplock's instagram hittar du även en video på receptet.