Kategori
Lunch/middag
Serveringar
till ca 5 portioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Gluten
⚠️ Mjölk
Detta är verkligen inte vilken tomatpasta som helst, utan en otroligt smakrik, krämig och smörig variant som alla åldrar kan älska.
Perfekt som helgmat då den (tro det eller ej) känns väldigt lyxig! Utan att för den sakens skull vara speciellt svår att laga.

Ingredienser
- 1 stor gul lök (eller 2 små)
- 3 vitlöksklyftor
- 100 g smör
- 2 msk tomatpuré
- 2 mellanstora morötter
- 2 burkar San Marzano-tomater (à 400 g)*
- 1 näve färsk basilika
- 3 lagerblad
- 1 tsk oregano
- Salt och peppar efter smak
- 500 g pasta (t.ex. fusilli)
- Parmesanost, riven
- Färsk basilika och burrata till topping (valfritt)
*Dessa tomater är absolut godast i denna rätt, vill man spara lite på plånboken kan man använda andra hela tomater i burk.
-
Barnskål med sugpropp
-
Barngaffel
Produkter till servering
Gör såhär:
Hacka löken och finhacka vitlöken.
Stek löken i smöret på medelvärme tills den blir mjuk och gyllene.
Rör ner tomatpurén och låt den fräsa en stund.
Skala och skär morötterna i bitar, tillsätt dem i stekpannan och låt dem steka vidare.
Häll i tomaterna, lägg i basilikan, lagerbladen och oreganon.
Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen puttra under lock i minst 1,5 timme, men gärna 5–6 timmar.
Ta bort lagerbladen och mixa såsen slät.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda den nykokta pastan med tomatsåsen.
Toppa med rikligt med parmesan, färsk basilika och avsluta med burrata.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: servera hela pastaskruvar
👶 9 mån +: servera hela pastaskruvar eller skär dem i hälften
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!