4 tips om det känns läskigt att servera plockmat till ditt barn

4 tips om det känns läskigt att servera plockmat till ditt barn

Tips om det känns läskigt att servera plockmat till bebis

Är du rädd för att börja med erbjuda ditt barn plockmat att äta själv? Då är du inte ensam.

Det är inte alls ovanligt med en rädsla i början, jag får meddelanden varje dag från personer som är rädda. Den primära rädslan handlar om att barnet ska sätta i halsen.

Jag kan förstå rädslan, jag var själv nervös i början. Bland annat så tror jag det handlar om att vi är osäkra på vad barnen klarar av så tidigt som vid tex 6 månader. Under många decennier har puréer dominerat i rekommendationer om barnmat och i barnmatshyllorna. Klart att det kan kännas läskigt med något annat då.

Det som är bra att ta med sig är att barn har tuggreflexer när det är dags att börja äta och att de tuggar fint med tandköttet. Det är en process att lära sig äta men de kan väldigt bra från början.

Det har även gjorts studier på antalet kvävningsfall där man jämfört barn som endast får plockmat och barn som får mer ”konventionell” barnmat. Där ser man ingen ökad risk med plockmat (läs mitt tidigare här där jag skriver mer om detta). Det gjorde mig mycket lugnare. Det hjälpte mig även att läsa på vad jag skulle göra om olyckan mot förmodan skulle vara framme.

För er som känner er rädda så har jag tagit fram lite tips. Hoppas dessa kan hjälpa.

Här kommer mina 4 bästa tips om du är rädd för att servera plockmat till ditt barn:

 • Gnag Mat
  Låt barnet gnaga och suga på matbitar som inte går sönder. Te.x. mangokärna, majskolv, bred och seg köttbit, eller ananaskärna. Det utvecklar motoriska förmågor i bla. munnen. 
 • Laddade skedar
  Ladda skedar med mosad mat som du sedan ger till barnet. Då får barnet själv föra skeden till munnen. Det övar bla. koordinationen mellan hand och mun.
 • Mjuka matbitar
  När du känner dig ok med att gå vidare kan du börja med mycket mjuka matbitar, tex kokt potatis, avokado, ägg, banan, grötpinnar, leverpastej osv.
 • Blanda
  Om du inte vill köra på 100% plockmat så är ju det helt ok. Fungerar det att plock med skedmatning, så gör det! Antingen så kan du blanda i måltiderna eller så kan du tillägna vissa måltider åt plock och andra åt skedmatning. 

 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:
Tips vad man ska tänka på när man börjar med BLW

Tips vad man ska tänka på när man börjar med BLW

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar