tips vad man ska tänka på när man börjar med BLW/plockmat

Hur börjar man med BLW/Plockmat till sin bebis? Tips för en enklare start

Hur börjar man med BLW/plockmat?

Dags för matintroduktion? Att börja erbjuda mat till sin bebis kan kännas överväldigande. Hur börjar man med plockmat? Vilken mat passar en bebis? Här kommer mina bästa tips på vad man ska tänka på när man börjar med BLW eller plockmat.


Mina bästa tips för att börja med BLW/plockmat:

 1. Är bebisen redo för fast föda?
  Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

 2. Bebisen rör inte maten
  Ge det tid. Även om förmågan att äta själv är något vi föds med så går det inte över en natt att introducera fast föda genom självmatning. Det är en process - från första matbiten som bebisen kanske knappt rör, tills dess att bebisen faktiskt tar upp matbiten och äter den. Processen kan kännas lång och krokig men det kommer att gå bra! Se första tiden som ett lärande snarare än att hen ska äta en massa.

 3. Den omtalade kräkreflexen
  Till er föräldrar - behåll lugnet även när det blir lite läskigt! Din bebis kommer ”klökas” (också kallat ”gagging” på engelska), det är alltså när kräkreflexen triggas av att de får mat lite längre bak i munnen. Risken är VÄLDIGT liten att de sätter i halsen men det kan se läskigt ut. Så håll fingrarna borta från munnen och låt dem hantera det. Det är så de lär sig att hantera mat i munnen och helt normalt. Dock är det lättare sagt än gjort, jag vet. Därför kan det vara bra och tryggt att läsa på skillnaden på klökning och att sätta i halsen, samt vad man ska göra om olyckan mot förmodan skulle ske.

 4. Livsmedel att börja med
  Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli, grötpinnar eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går. 5. Hur serverar man plockmat?
  Tänk stora/långa bitar! Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

 6. Plockmat för hela familjen
  Ät ihop hela familjen och erbjud samma mat som alla andra ska äta så gott det går. Detta är viktig så att du kan modellera för din bebis hur man äter. Låt hen se att ni äter samma mat och att du stoppar den i munnen och tuggar.

 7. Ska man fortsätta amma/ge ersättning?
  Fortsätt amma/ge ersättning så länge barnet vill (om det funkar). Det är viktigt eftersom bebisen kanske inte får i sig så mycket mat i början (första månaderna av fast föda). Men ge det inte allt för nära innan en måltid, då kommer troligtvis bebisen inte vara lika intresserad av maten. En liten bebis ska inte vara vrålhungrig när hen ska utforska och äta fast mat, men inte heller mätt. 

Lycka till!

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:
När kan man börja med plockmat

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

 • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
 • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
 • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.