Därför är ett fotstöd till barnstolen viktigt

Därför är ett fotstöd till barnstolen viktigt

Ett litet tillbehör som gör stor skillnad - ett fotstöd för barnstolen kan vara det som förvandlar ditt barns måltid från en kamp till en härlig stund. Här går jag igenom varför - och vad du ska tänka på när du justerar ditt fotstöd.
Hur viktigt är egentligen ett fotstöd på barnets matstol?

Om barnstolen saknar ett fotstöd hamnar barnets ben dinglande i luften och skapar en instabilitet och en större kraftansträngning. Tänk dig själv att äta med dinglande ben - inte särskilt behagligt.

Utan fotstöd finns även risken att barnets bäcken lutar bakåt, vilket i sin tur påverkar hela kroppens position och stabilitet. En sådan bakåtlutad position kan också påverka barnets förmåga att använda sina muskler och därmed minska kontrollen över tugg- och sväljförmågorna. Ett fotstöd spelar därför en central roll för att skapa en säkrare och mer bekväm måltid för ditt barn. 

Fördelar med ett fotstöd:

 • Ett fotstöd kan göra det enklare för barnet att nå fram och greppa maten med sina små händer.
 • Det uppmuntrar självständighet och gör måltiden till en utforskande och positiv upplevelse.
 • Ger barnet en mer upprätt position i stolen – både bekvämare och stabilare.
 • Stabiliteten bidrar till bättre kontroll även över tugg- och sväljförmågorna.
Knatteplocks fotstöd är anpassat till Ikeas barnstol Antilop och kan enkelt justeras i takt med att ditt barn växer.
  Så här justerar du fotstödet för bästa stöd

  1. 90-Gradig knävinkel
   Se till att barnets knän är böjda i en 90-graders vinkel. Detta ger fötterna och benen möjlighet att bära vikten bekvämt.

  2. Hela fotsulan på stödet
   För att uppnå bästa stabilitet och stöd bör hela fotsulan vila på fotstödet, och vinkeln i ankeln bör vara naturlig.

  3. Upprätt sittställning
   Placera barnet så upprätt som möjligt i stolen, gärna så långt fram som det går. Ibland kan en extra kudde eller en handduk/filt i ryggen behövas för att uppnå den optimala positionen.

  Värt att nämna är att även om vissa barn klarar sig bra utan ett fotstöd, kan det för många barn vara skillnaden mellan en ansträngande måltid och en bekväm sådan. Så, tänk på att ett fotstöd kan vara den lilla förändringen som gör måltiden enklare för ditt barn.

  Här hittar du våra fotstöd anpassade för Ikeas barnstol Antilop.

  //Elin Oresten
  Lic. kostrådgivare

   

   

  Mer från Knatteplock:

  Fotstöd barnstol
  Fotstöd för barnstolen Antilop Ikea 
  299 kr
  Köp här

  ← Äldre inlägg Nyare inlägg →

  Därför startade jag Knatteplock

  FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

  Laga plockmat hemma

  Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

  Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

  Varför plockmat?

  grötpinnar bebis
  Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
  Utvecklar tidiga tuggförmågor
  Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

  Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

  Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
   
  barnsked i silikon
   
  nybörjarsked till bebis

  Vanliga frågor om plockmat

  Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

  Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

  Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

  Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

  Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

  Läs mer här.

  Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

  Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

  Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

  Läs mer här.