Barnmat serverad på barntallrik

Fördelar med uppdelad barntallrik–matäventyr även för petiga

Hur kan du som förälder hjälpa ditt barn att upptäcka mat på ett roligt och enkelt sätt? Genom att presentera måltiden så att ditt barn själv får känna och smaka tror vi bidrar till större intresse och matglädje. Upptäck de praktiska fördelarna och möjligheterna att skapa spännande och givande måltider för petiga barn.

 

Myt eller sanning: leder uppdelade barntallrikar till kräsna barn?

Det finns ingen evidens kring uppdelade tallrikar som en orsak till att barn blir kräsna eller petiga vid matbordet. Däremot finns tydlig evidens kring hur genetik och miljö spelar roll för barns relation till mat. Exempelvis förälderns inställning kring mat och hur press och tvång snarare stjälper än hjälper.

Att använda uppdelade tallrikar ger föräldrar möjlighet att skapa varierade och spännande måltider. Det handlar om att introducera olika smaker och konsistenser tidigt i barnets matresa och att ha en positiv inställning kring mat utan att tvinga eller pressa.

Elin listar 5 fördelar med uppdelade barntallrikar:

1. Lättare att få grepp om maten

De upphöjda kanterna på uppdelade tallrikar gör det enklare för ditt barn att självständigt få upp maten med händerna eller använda sked/gaffel utan att maten sprids över hela bordet.

2. Separerar olika smaker

Uppdelade barntallrikar gör det möjligt att servera olika livsmedel i separata fack. Perfekt för föräldrar som vill undvika att oönskade smaker blandas, till exempel yoghurt i ett fack och macka i ett annat.

3. Rolig och estetisk presentation

Barn äter med ögonen också. En uppdelad barntallrik gör måltiden visuellt tilltalande och lockar barnen till att utforska olika delar av tallriken.

4. Förhindrar matkontakt mellan rätter

Perfekt för de små som kan vara petiga när det gäller att maten inte får nudda varandra. Varje del av måltiden hålls prydligt separerad.

5. Visuell påminnelse om en balanserad måltid

Genom att fylla varje fack kan du enkelt säkerställa att ditt barn får en varierad kost med olika smaker och näringsämnen. Tallrikens olika fack gör det helt enkelt lättare att komma ihåg att addera en grönsak.  

Fördelarna med uppdelade tallrikar är mer än bara en praktisk lösning, det är en möjlighet att göra måltiden till en njutbar och lärorik upplevelse för ditt barn. 

Elin Knatteplock

Elin Oresten

Lic. kostrådgivare

Upptäck vårat utbud

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
barnsked i silikon
 
nybörjarsked till bebis

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.