Hur lär jag mitt barn att äta med sked?

Nybörjarsked bebis

Att lära barn äta självständigt med sked

Det finns många fördelar med att börja öva på att äta självständigt med sked tidigt. Oavsett om man främst skedmatar, kör ren BLW (Baby Led Weaning) eller blandar. Exempelvis så finns det ju mat med lösare konsistens som är lättare att äta med sked.

Man kan låta sin bebis börja träna på att äta med sked självständigt redan från 6 mån. Jag började lite lätt med min dotter då men kom inte igång på riktigt först runt 8 mån skulle jag säga.

Knepet är att träna bebisens muskelminne och motoriska förmåga steg för steg. När ett steg funkar bra så går man vidare till nästa.

Det är ofta en rätt lång process (och det är ingen stress!), de flesta barn lär sig inte äta effektivt med sked först de är runt 18 mån. Och vissa föredrar att använda fingrarna fortfarande vid den åldern.

Ett bra första steg kan vara att sätta bebisen i knät på dig och ge förladdade skedar med skålen framför bebisen. Så att bebisen inte ser dig (vilket minskar pressen) och allt fokus hamnar på maten.

En annan sak som är viktig att tänka på är att försöka pausa och låta bebisen sträcka ut sin hand för att ta skeden. På detta sätt blir det bebisen som tar initiativet, och det är alltid att föredra. Ta inte heller tillbaka skeden för snabbt, låt bebisen suga på den lite då det kan hjälpa med den motoriska utvecklingen.

Ett sista medskick är att använda en relativt kort sked med ett rätt så brett handtag i början. Och att börja med mat som fastnar lätt på skeden, tex en tjock gröt. Tips är att börja med vår pre-spoon då det är den perfekta nybörjarskeden. Du hittar vår pre-spoon här.

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

 

 Hur lär jag mitt barn att dricka ur sugrör?