Lär ditt barn att äta självständigt med sked

Så lär du ditt barn att äta med sked: 3 steg till självständigt skedätande

Det finns många fördelar med att börja öva på att äta självständigt med sked tidigt. I detta inlägg delar vi användbara tips och knep för att göra skedätning enklare och roligare för ditt barn. 

Självständigt skedätande i tre steg

Därför ska du börja öva med sked tidigt

Att introducera skeden för ditt barn från cirka 6 månaders ålder är ett utmärkt sätt att utveckla deras hand-till-mun-koordination och motoriska färdigheter. Det är ofta en lång process, de flesta barn lär sig äta effektivt med sked först de är runt 18 månader. Och vissa föredrar fortfarande att använda fingrarna vid den åldern. Kom ihåg att varje barn utvecklas i sin egen takt, så det finns ingen anledning att känna stress.

Tips för att underlätta processen och göra övningen roligare
  • Sätt bebisen i knät på dig och ge förladdade skedar med skålen framför bebisen. Då ser inte bebisen dig (vilket minskar pressen) och allt fokus hamnar på maten.

  • Låt barnet ta initiativet genom att sträcka ut sin hand för att ta skeden.

  • Låt barnet suga på skeden för att främja motorisk utveckling och undvik att ta tillbaka skeden för snabbt.

  • Använd en relativt kort sked med ett brett handtag i början, exempelvis vår pre-spoon. 

  • Börja med mat som fastnar lätt på skeden, tex en tjock gröt eller potatismos. 

Steg för steg mot självständigt skedätande
1. Pre-spoon

En pre-spoon är perfekt att använda för att börja öva upp barnets hand- till mun-kordinaton. Med små hål som enkelt fångar upp maten blir det en lekfull och givande övning för ditt barn. Övning som sedan underlättar övergången till en vanlig sked.

2. Greppvänlig sked

När det är dags att gå över till en riktig sked är det bra att börja med en mjuk, greppvänlig sked. En ergonomiskt utformad sked underlättar också uppskopning av mat, vilket minskar spill och främjar ett lustfyllt ätande. 

3. Barnsked

Nu är ditt barn redo för en vanlig barnsked. En sked i mindre storlek med handtag i silikon är toppen för extra bra grepp. 

Hur lång tid tar det att lära barn äta med sked?

Att lära barn äta med sked är en utvecklande resa där barnet bestämmer takten. Ta det lugnt, skapa en positiv miljö kring måltiden och använd rätt redskap för att underlätta processen. 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

Introducera gluten till bebis 
Produkter för självständigt skedätande
Pre-spoon

 

 Hur lär jag mitt barn att dricka ur sugrör? 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar