Hur påverkar jag min bebis matupplevelse?

Barns första matupplevelser kan ha stor betydelse för den framtida relationen till mat

Det finns många anledningar till att introducera mat genom plockmat. Det handlar bland annat om att barnet ska få upptäcka och utforska mat själv genom att både känna och smaka. Vi ansvarar för vad som erbjuds i matväg men barnet styr över vad hen stoppar i munnen och när. I början handlar det mest om att låta barnen få testa och utforska. Ammar du fortfarande spelar det inte så stor roll att matintaget inte alltid blir superstor eftersom amningen är kvar som en grundpelare i hens näringsintag.

Det är ju mycket detta som BLW (Baby Led Weaning) handlar om; att låta barnet själv få upptäcka mat i sin takt. Oavsett om man kör ren BLW eller plockmat (där skedmatning/puré blandas med fingermat) så handlar det grundläggande om att låta barnets egen aptit, förmåga och mognad styra ätandet.

Forskning visar att ett barns första matupplevelser kan påverka den framtida relationen till mat. Genom att barnet själv får utforska sig fram i sina första matupplevelser, tror vi starkt på att det kan bidra till att hen får en positiv relation till mat i framtiden. Sedan är det såklart svårt veta vad som har gett effekt i slutändan och BLW/plockmat är ju ingen garanti för något, men vi tror verkligen på att det kan skapa bra förutsättningar.

Detta är bara en av alla anledningar till att vi rekommenderar plockmat.

 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

 

Smaknapp     Introducera smak till bebis
Smaknapp                                            Introducera smak till bebis

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar