Vad innebär blw och plockmat?

BLW och plockmat - vad är skillnaden?

BLW är ett begrepp som används allt oftare i samband med barn och mat. Vad betyder BLW egentligen? Och vad är skillnaden mot det vi kallar Plockmat? Vi reder ut begreppen och guidar till en smidig start på ditt barns ätandet.

Vad betyder BLW?

BLW är ett engelskt utryck som står för "Baby Led Weaning". Det myntades av Gill Rapley 2001 men fenomenet har funnits längre än så. Förenklat kan det översättas till ”barnstyrd matintroduktion” eller ”barnstyrd avvänjning”. BLW är en  metod där bebisen får äta helt själv från start, ofta från 6 månader. Man skippar alltså helt stadiet med skedmatning av puréer och mosad mat. Bröstmjölk/ersättning är fortsatt viktiga näringskällor i början och avvänjning sker naturligt i takt med att intaget av fast föda ökar. Matintroduktionen sker i barnets takt helt enkelt. 

Vad är plockmat?

Plockmat däremot är ett svenskt begrepp som på engelska skulle översättas till ”finger food”. Det är själva maten som erbjuds när ett barn äter själv. Plockmat är alltså inte en metod i den bemärkelsen, utan snarare ett sätt att erbjuda/servera mat på. Det innebär att man också kan blanda plockmat med skedmatning om man skulle vilja.

Hur börjar man med plockmat?

Plockmat är mjuka matbitar som barnet kan mosa i munnen, även utan tänder. Eller matbitar som barnet kan gnaga och suga på. Plockmat ger en upplevelse för barnets alla sinnen, vilket är bra för  lärandet och matglädjen. Det övar också motoriska färdigheter och kan förenkla gemensamma familjemåltider. Barnet lär sig genom detta även snabbare att ta skeden till munnen själv.

Med plockmat får barnet testa många olika konsistenser och smaker tidigt i livet vilket kan ge en stor matglädje.

Vad ska jag välja - BLW eller plockmat?

Även om mitt instagramkonto @Knatteplock tar avstamp i plockmat så förespråkar jag att man testar sig fram och ser vad som funkar för sitt eget barn för stunden. Att bestämma sig helt innan en matintroduktion hur man ska introducera mat till sitt barn kan leda till onödig stress. Det är bättre att ”go with the flow” och låta processen ske utifrån barnets förutsättningar! För vissa fungerar ren BLW toppen, för andra är det bättre att blanda plock med skedmatning under en period.

Sen ska jag inte sticka under stolen med att det finns många fördelar med plockmat tidigt. Många av dem nämns ovan. Barnet får bland annat bekanta sig med familjematen tidigt och lära sig uppskatta många konsistenser och smaker när barnet är som mest mottaglig för det. Det är bra för den framtida variationen i barnets kost.

//Elin Oresten
Lic. kostrådgivare 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:

När kan man börja med plockmat och blw?

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.