Vad är BLW och plockmat?

Vad innebär blw och plockmat bebis?

Vad innebär egentligen BLW och hur fungerar det?
BLW och plockmat är två begrepp som används mycket nu för tiden i samband med barn och mat. Så jag tänkte jag skulle förklara lite vad de innebär:
 • ”BLW” är ett engelskt ord som står för Baby Led Weaning, som myntades av Gill Rapley 2001, även om fenomenet har funnits väldigt länge. Det kan lite slarvigt översättas till ”barnstyrd matintroduktion” på svenska eller ”barnstyrd avvänjning”. Det är en metod där bebisen får äta helt själv från start, ofta från 6 månader. Matintroduktionen sker i barnets takt. Man skippar alltså helt stadiet med skedmatning av puréer och mosad mat. Bröstmjölk/ersättning är fortsatt viktiga näringskällor i början och avvänjning sker naturligt i takt med att intaget av fast föda ökar. 

 • Plockmat däremot är ett svenskt begrepp och kan översättas till ”finger food” på engelska. Det är själva maten som erbjuds när ett barn äter själv. Det är inte en metod i den bemärkelsen, utan snarare ett sätt att erbjuda/servera maten. Det innebär att man också kan blanda plockmat med skedmatning om man skulle vilja.
  • Plockmat är mjuka matbitar som barnet kan mosa i munnen, även utan tänder. Eller matbitar som barnet kan gnaga och suga på. Barnet kan också ta skeden till munnen själv. Plockmat ger en sensorisk upplevelse för barnet, vilket är bra för barnets lärande och matglädje. Det övar också motoriska färdigheter och kan förenkla gemensamma familjemåltider. Barnen får testa många olika konsistenser tidigt i livet och ofta många olika smaker, vilket kan ge en stor matglädje.

  • Även om mitt instagramkonto @Knatteplock tar avstamp i plockmat så förespråkar jag att man testar sig fram och ser vad som funkar för sitt eget barn för stunden. Att bestämma sig helt innan en matintroduktion hur man ska introducera mat till sitt barn kan leda till onödig stress. Det är bättre att ”go with the flow” och låta processen ske utifrån barnets förutsättningar! För vissa fungerar ren BLW toppen, för andra är det bättre att blanda plock med skedmatning under en period.

  • Sen ska jag inte sticka under stolen med att det finns många fördelar med plockmat tidigt. Många av dem nämns ovan. Barnet får bland annat bekanta sig med familjematen tidigt och lära sig uppskatta många konsistenser och smaker när barnet är som mest mottaglig för det. Det är bra för den framtida variationen i barnets kost.

  //Elin Oresten
  Lic. kostrådgivare

   

  Introducera gluten till bebis 


  Mer från Knatteplock:

  När kan man börja med plockmat och blw?