Vad innebär blw och plockmat?

BLW och plockmat - vad är skillnaden?

BLW är ett begrepp som används allt oftare i samband med barn och mat. Vad betyder BLW egentligen? Och vad är skillnaden mot det vi kallar Plockmat? Vi reder ut begreppen och guidar till en smidig start på ditt barns ätandet.

Vad betyder BLW?

BLW är ett engelskt utryck som står för "Baby Led Weaning". Det myntades av Gill Rapley 2001 men fenomenet har funnits längre än så. Förenklat kan det översättas till ”barnstyrd matintroduktion” eller ”barnstyrd avvänjning”. BLW är en  metod där bebisen får äta helt själv från start, ofta från 6 månader. Man skippar alltså helt stadiet med skedmatning av puréer och mosad mat. Bröstmjölk/ersättning är fortsatt viktiga näringskällor i början och avvänjning sker naturligt i takt med att intaget av fast föda ökar. Matintroduktionen sker i barnets takt helt enkelt. 

Vad är plockmat?

Plockmat däremot är ett svenskt begrepp som på engelska skulle översättas till ”finger food”. Det är själva maten som erbjuds när ett barn äter själv. Plockmat är alltså inte en metod i den bemärkelsen, utan snarare ett sätt att erbjuda/servera mat på. Det innebär att man också kan blanda plockmat med skedmatning om man skulle vilja.

Hur börjar man med plockmat?

Plockmat är mjuka matbitar som barnet kan mosa i munnen, även utan tänder. Eller matbitar som barnet kan gnaga och suga på. Plockmat ger en upplevelse för barnets alla sinnen, vilket är bra för  lärandet och matglädjen. Det övar också motoriska färdigheter och kan förenkla gemensamma familjemåltider. Barnet lär sig genom detta även snabbare att ta skeden till munnen själv.

Med plockmat får barnet testa många olika konsistenser och smaker tidigt i livet vilket kan ge en stor matglädje.

Vad ska jag välja - BLW eller plockmat?

Även om mitt instagramkonto @Knatteplock tar avstamp i plockmat så förespråkar jag att man testar sig fram och ser vad som funkar för sitt eget barn för stunden. Att bestämma sig helt innan en matintroduktion hur man ska introducera mat till sitt barn kan leda till onödig stress. Det är bättre att ”go with the flow” och låta processen ske utifrån barnets förutsättningar! För vissa fungerar ren BLW toppen, för andra är det bättre att blanda plock med skedmatning under en period.

Sen ska jag inte sticka under stolen med att det finns många fördelar med plockmat tidigt. Många av dem nämns ovan. Barnet får bland annat bekanta sig med familjematen tidigt och lära sig uppskatta många konsistenser och smaker när barnet är som mest mottaglig för det. Det är bra för den framtida variationen i barnets kost.

//Elin Oresten
Lic. kostrådgivare 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:

När kan man börja med plockmat och blw?

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar