När kan man börja med plockmat?

När kan man börja med plockmat?

När kan man börja med plockmat?
När man väljer att introducera mat till sin bebis är helt upp till en själv och sin familj. Vissa väljer att börja med smaksensationer vid 4 månader medan andra väntar till 6 månader.

Vill man börja med plockmat så bör man dock som tidigast göra det vid 6 månaders ålder. Det är då de flesta bebisar är redo för att äta mat själv. Men det inte säkert att bebisen är redo vid 6 månader utan det gäller att den har utvecklat vissa motoriska förmågor.
 
För att plockmat ska vara säkert är det viktigt att bebisen ska kunna sitta själv, ha en stabil nacke, visa intresse för mat samt kunna greppa och föra föremål till munnen.
 
Det är inte tillräckligt om bebisen kan sitta själv i en stol med mycket stöd i form av tex en stor kudde. Sitter de däremot själva i en stol med minimalt med stöd är det ok. Märker man att det lätt blir en så kallad "fällkniv", så är det lika bra att vänta lite till. Nacken ska även vara stabil en lite längre stund när bebisen sitter.
 
Man kan börja med plockmat när bebisen är äldre än 6 månader om man vill också, men en vanlig rekommendation är att börja ge lite plockmat innan 9 månaders ålder då det oftast blir en lättare övergång än om man skulle vänta längre. Någon gång kommer man ju behöva introducera större matbitar till sitt barn och ju lättare man kan göra den övergången desto bättre.

 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:
vad ska man tänka på när man börjar med BLW?

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.