När kan man börja med plockmat?

När kan man börja med plockmat?

När kan man börja med plockmat?
När man väljer att introducera mat till sin bebis är helt upp till en själv och sin familj. Vissa väljer att börja med smaksensationer vid 4 månader medan andra väntar till 6 månader.

Vill man börja med plockmat så bör man dock som tidigast göra det vid 6 månaders ålder. Det är då de flesta bebisar är redo för att äta mat själv. Men det inte säkert att bebisen är redo vid 6 månader utan det gäller att den har utvecklat vissa motoriska förmågor.
 
För att plockmat ska vara säkert är det viktigt att bebisen ska kunna sitta själv, ha en stabil nacke, visa intresse för mat samt kunna greppa och föra föremål till munnen.
 
Det är inte tillräckligt om bebisen kan sitta själv i en stol med mycket stöd i form av tex en stor kudde. Sitter de däremot själva i en stol med minimalt med stöd är det ok. Märker man att det lätt blir en så kallad "fällkniv", så är det lika bra att vänta lite till. Nacken ska även vara stabil en lite längre stund när bebisen sitter.
 
Man kan börja med plockmat när bebisen är äldre än 6 månader om man vill också, men en vanlig rekommendation är att börja ge lite plockmat innan 9 månaders ålder då det oftast blir en lättare övergång än om man skulle vänta längre. Någon gång kommer man ju behöva introducera större matbitar till sitt barn och ju lättare man kan göra den övergången desto bättre.

 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:
vad ska man tänka på när man börjar med BLW?

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar