Pre-spoon nybörjarsked

Vad är en "pre-spoon" och vad är syftet?

Nybörjarsked, pre-spoon

Vanliga frågor om vår pre-spoon 
Jag får en del frågor om vår pre-spoon (nybörjarsked) så jag tänkte att jag skulle samla lite svar i ett inlägg.
 
  • Vad är en "pre-spoon" och vad är syftet?
En pre-spoon är ett förstadium till en vanlig sked som är lättare för bebisar att behärska. En nybörjarsked helt enkelt. Den kan hjälpa till att utveckla koordinationen mellan hand och mun och göra övergången till vanlig sked lättare.
 
  • Varför är det hål i skeden?
Det kan tänkas märkligt med hål i en sked, men hålen har faktiskt ett syfte. Det är nämligen så att maten fastnar i hålen, vilket gör att barnet inte behöver behärska själva "skopandet" med skeden. Det räcker med att barnet lägger skeden på maten så fastnar det mat på skeden. Det går även bra att en vuxen laddar skeden med mat och ger till barnet, hålen gör då att maten lättare håller sig kvar i skeden medan barnet tar emot den och för den till munnen. 
 
  • Från vilka åldrar passar skeden?
Denna sked kan man börja använda redan från 4 månader, som en del av att ge smaksensationer. Doppa då bara skeden i lite puré och ge till barnet. Många börjar dock använda den från 6 månader för att börja öva lite på skedätande och för att underlätta ett självständigt ätande av mer mosade/rinniga konsistenser. Sen brukar skeden kunna användas upp till ca 12 månader, beroende på barnets vana av att äta med sked självständigt.
 
  • Vilken typ av mat passar skeden för?
Nybörjarskeden passar bäst till mosad mat, puré och mer rinnig mat. Då kan maten fastna i skeden lättare. När det gäller matbitar är det bättre att använda en vanlig sked/gaffel eller låta barnet äta med händerna.
 
Hoppas detta kan ge lite svar om ni haft funderingar kring denna sked.
 
Jag tycker själv att skeden är toppen som en del av ett tidigt självständigt ätande. Den kan också vara en bra början om man vill öva på ett självständigt ätande när man inte vågar sig på matbitar ännu, då den kan användas till puré och mosad mat. Vår pre-spoon har även fått höga betyg av Testproffs.se. Läs vad de tyckte här.

//Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:

Pre-spoon, nybörjarsked
Pre-spoon - Den perfekta nybörjarskeden för bebisar
129 kr
Köp här

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.