Pre-spoon nybörjarsked

Vad är en "pre-spoon" och vad är syftet?

Nybörjarsked, pre-spoon

Vanliga frågor om vår pre-spoon 
Jag får en del frågor om vår pre-spoon (nybörjarsked) så jag tänkte att jag skulle samla lite svar i ett inlägg.
 
  • Vad är en "pre-spoon" och vad är syftet?
En pre-spoon är ett förstadium till en vanlig sked som är lättare för bebisar att behärska. En nybörjarsked helt enkelt. Den kan hjälpa till att utveckla koordinationen mellan hand och mun och göra övergången till vanlig sked lättare.
 
  • Varför är det hål i skeden?
Det kan tänkas märkligt med hål i en sked, men hålen har faktiskt ett syfte. Det är nämligen så att maten fastnar i hålen, vilket gör att barnet inte behöver behärska själva "skopandet" med skeden. Det räcker med att barnet lägger skeden på maten så fastnar det mat på skeden. Det går även bra att en vuxen laddar skeden med mat och ger till barnet, hålen gör då att maten lättare håller sig kvar i skeden medan barnet tar emot den och för den till munnen. 
 
  • Från vilka åldrar passar skeden?
Denna sked kan man börja använda redan från 4 månader, som en del av att ge smaksensationer. Doppa då bara skeden i lite puré och ge till barnet. Många börjar dock använda den från 6 månader för att börja öva lite på skedätande och för att underlätta ett självständigt ätande av mer mosade/rinniga konsistenser. Sen brukar skeden kunna användas upp till ca 12 månader, beroende på barnets vana av att äta med sked självständigt.
 
  • Vilken typ av mat passar skeden för?
Nybörjarskeden passar bäst till mosad mat, puré och mer rinnig mat. Då kan maten fastna i skeden lättare. När det gäller matbitar är det bättre att använda en vanlig sked/gaffel eller låta barnet äta med händerna.
 
Hoppas detta kan ge lite svar om ni haft funderingar kring denna sked.
 
Jag tycker själv att skeden är toppen som en del av ett tidigt självständigt ätande. Den kan också vara en bra början om man vill öva på ett självständigt ätande när man inte vågar sig på matbitar ännu, då den kan användas till
puré och mosad mat. Vår pre-spoon har även fått höga betyg av Testproffs.se. Läs vad de tyckte här.

//Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:

Pre-spoon, nybörjarsked
Pre-spoon - Den perfekta nybörjarskeden för bebisar
129 kr
Köp här

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar