Serveringar
9 muffins
Tillagning
20 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg (kan ersättas med totalt 6 msk kikärtsspad eller 2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten som får stå och stelna i 15 min)
⚠️ Gluten (välj garanterat glutenfria havregryn för att säkra glutenfria muffins)
⚠️ Stenfrukt
⚠️ Mjölk (undvik genom att välja olja istället för smör)
Ingredienser
- 100 gram torkade aprikoser
- 2 ägg
- 1 dl riven kokos
- 1 dl havremjöl (köp färdigt eller gör eget)
- 2 msk smör eller neutral olja
- 1 tsk bakpulver
- ½ tsk kardemumma
- ½ tsk vaniljpulver
2 dl frysta blåbär
0,5 msk majsstärkelse
Blåbärsgömma (valfri)
Gör såhär:
Blötlägg torkade aprikoser i vatten i minst 4 timmar.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Häll bort vattnet från aprikoserna och mixa dem till en slät pure. Mixa sedan ned ägg och riven kokos så att det blir en slät smet.
- Blanda de torra ingredienserna. Blanda i de torra ingredienserna i den blöta smeten. Fördela sedan smeten i muffinsformar.
- Koka upp blåbär med en skvätt vatten. Lägg i majsstärkelse och låt puttra ytterligare i ca 3 min tills det stelnat lite. Använd sedan en tesked för att droppa ned lite blåbärsblandning i varje muffin.
- Grädda muffinsarna sedan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Känn med en trästicka så att det är färdigt, den ska inte vara kladdig.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 Från 6 till 8 månader
- servera hela eller halva muffins.
👶 Från 9 till 12 månader
- servera i små bitar eller hela muffins.
👶 Från ca 12/13 månader och uppåt
- servera hela muffins.
Näring (utvalda delar):
💪 Fett från smör/olja och kokos
💪 Protein från ägg
💪 Kolhydrater från aprikoser och havremjöl
💪 Järn från aprikoser
💪 Vitamin C-från aprikoser och blåbär