Kategori
Middag
Serveringar
till ca 5-6 portioner
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Soja
Många kanske tänker att barn inte gillar grytor då det inte känns som typisk ”barnmat”.
Men vi skulle säga att man inte ska säga det innan man testat. Barn kan älska när det är mycket smak och när det ”händer” mycket i maten i form av olika konsistenser
Det blir dessutom ganska mycket gryta av receptet så det är perfekt till food prep.
Ingredienser
1 medelstor sötpotatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Rapsolja eller olivolja till stekning
2 burkar krossade tomater
2 st grönsaksbuljongtärningar (halvera eller exkludera till barn under 1 år)
2,5-3 dl kokosmjölk
1 dl torkade röda linser
1 tetra med kikärtor (mosa/platta till små barn)
2 dl fryst bladspenat (exkludera till barn under 1 år)
1 msk paprikapulver
2 tsk lökpulver
En liten nypa chiliflingor
2 msk japansk soja (exkludera till barn under 1 år)
-
Barntallrik utan uppdelning
-
Bordsunderlägg
-
Mugg med sugrör
Produkter till servering
Gör såhär:
Hacka sötpotatisen i små bitar. Finhacka lök och vitlök. Stek allt i en gryta eller stor kastrull med olja tills löken mjuknat lite och blivit glansig.
Häll i krossade tomater och kokosmjölk i grytan. Smula i buljong och häll i linser. Låt puttra i minst 15 minuter tills linserna mjuknat/är al dente.
Häll i sköljda kikärtor och spenat. Krydda med kryddorna och soja. Smaka av och tillsätt eventuellt mer soja eller salt till önskad smak.
Servera med ris eller annat valfritt tillbehör!
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: skär potatisen i långa greppvänliga bitar, mosa kikärtorna.
👶 9-12 mån: skär potatisen i små munsbitar, mosa/platt till kikärtorna.
👶 12-18 mån och uppåt: servera grytan som den är, kikärtorna kan plattas till tills du känner dig trygg med ditt barns tuggförmåga.
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!