Författare:
Elin Oresten
Bars med jordgubb. De är naturligt järnrika från torkad frukt, chiafrön och havre. Perfekt för små barn med andra ord!
❄️Förvara i kylen i upp till 3 dagar eller frys in.
Ingredienser
- 2 dl torkade plommon eller aprikoser
300 gram jordgubbar
1 msk majsstärkelse
1,5 msk chiafrön
0,5 dl rapsolja
3,5 dl havregryn
2,5 dl havremjöl
Kryddning: 0,5 tsk kardemumma eller ceylonkanel och 0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk bakpulver
2 msk honung (valfritt, för lite mer sötma)
Gör såhär:
- Blötlägg plommonen/aprikoserna i minst 4 timmar. Häll bort vattnet (eller spara det till smoothies). Mixa frukten sedan till en puré.
Sätt på ugnen på 185 grader.
Mixa jordgubbarna slätt och blanda med majsstärkelse och chiafrön. Låt stå i ca 10 min.
Blanda fruktpurén med olja, ev. honung, kryddor, havregryn, havremjöl, och bakpulver till en smuldeg.
Klä en form på ca 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Tryck ned 2/3 av degen i botten på formen. Sprid jordgubbsblandningen på degen. Smula över resten av degen.
Baka i ugnen i ca 20-22 min, tills den fått färg och jordgubbslagret stelnat något. Låt svalna innan du skär kakan i bitar/bars.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Passar från 12 månader
Här på Knatteplock's instagram hittar du även en video på receptet.