Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
50 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Mjölk (kan undvikas genom att välja en växtbaserad grädde samt vegansk ost och färskost)
Ingredienser
- 500 g nötfärs
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk torkad oregano
- 150 gr färskost naturell
- 2 krm svartpeppar
- 800 g fast potatis
- 150 gr riven ost
- 2 dl matgrädde
- Smör och rapsolja att steka i
Valfria grönsaker
-
Enkel Skål - Ochre
Tillbehör
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200°.
- Skala och hacka lök och vitlök fint och fräs i smör-och rapsolja i en stekpanna. Tillsätt nötfärs, tomatpuré och oregano. Stek under omrörning i ca 10 min.
- Rör ner färskost och smaka av med peppar. Skala potatis och skiva den med kniv eller på mandolin. En liten bebis behöver lite tjockare bitar för att lättare kunna greppa potatisen.
- Varva potatis, ost och färs i en smord ugnssäker form. Häll över grädde och avsluta med ost. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min. Kontrollera så att potatisen är mjuk med en gaffel.
- Servera med valfria grönsaker. Vuxna kan salta maten på tallriken.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Från 6 till 9 månader
- skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor eller stänger vid tillagning. Servera maten i stora bitar (se till att potatisen är mjuk men går att greppa utan att falla helt i sär).
👶Från 9* månader och uppåt - skiva potatisen tunt vid tillagning. Skär den färdiga maten i små bitar. Öva på gaffel från ca 12 mån.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar):
💪Protein från nötfärs
💪Fett från stekfett
💪Kolhydrater från potatis
💪Järn från nötfärs
💪Kalium från potatis
💪C-vitamin från tomatpuré