Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
25 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Gluten (beroende på val av tillbehör)
⚠️Komjölk
⚠️Fisk
Ingredienser
- 4 portioner havreris eller annat valfritt tillbehör
- 4 laxbitar eller ca 500-600 gram laxfilé
- olivolja eller rapsolja till stekning
- salt (exkludera till barn under 1 år)
- svartpeppar
- 1 liten finhackad gullök
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 2 msk citronsaft
- 1,5 msk fiskfond (exkludera eller halvera till barn under 1 år)
- 3 dl grädde
- 0,5 msk torkad dill
- svartpeppar
Gör såhär:
Krydda laxen med salt och peppar. Stek laxen i olja tills den är genomstekt. Lägg den sedan åt sidan.
Stek lök och vitlök i stekpannan tills det mjuknat. Häll i resterande ingredienser till såsen och låt puttra några minuter. Peppra. Ta eventuellt undan lite sås till barn under 1 år innan du häller i fonden.
Lägg i laxen i pannan och låt allt koka ihop ett par minuter till.
Servera sedan laxen och såsen med valfritt tillbehör, tex havreris.
Åldersanpassning:
👶Från 6 till 9 månader
- skär laxen i långa bitar.
👶Från 9* månader och uppåt:
- skär laxen i små bitar.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪Protein från lax
💪Fett från lax och grädde
💪Kolhydrater från tillbehör
💪Vitamin D från lax
💪Selen från lax
💪Kalcium från grädde