Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
20 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️Mjölk
⚠️Gluten
⚠️Fisk
⚠️Ärta
Ingredienser
- 1 gullök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk smör
- 1 msk rapsolja
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl matgrädde
- 2 dl mjölk
- 5,5 dl vatten
- 1,5 grönsaksbuljongtärning (reducera för barn under 1 år)
- 3,5 dl risoni
- 4 dl gröna ärtor
- 1 citron
- 1,5 dl riven parmesanost
- 150 gram rökt lax
- Svartpeppar
- Persilja till servering
-
Blomskål - Dusty Grey
Produkter vi har använt
Gör såhär:
Hacka lök och vitlök. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull. Stek löken på medelvärme i ett par minuter. Addera mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken och rör runt igen.
- Tillsätt sedan grädde, vatten och buljong. Blanda allt. Häll sedan på risoni. Låt allt koka i ca 15 min, tills risonin mjuknat. Späd eventuellt med mer vatten om den blir för tjock i konsistensen.
- Skär laxen i små bitar. Ta bort kastrullen från plattan och blanda i lax, ärtor, citronsaft och parmesanost. Peppra efter smak.
Servera risonin med färsk persilja på toppen.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Från 6 till 9 månader
- servera risonin i en djup skål. Hjälp eventuellt till med laddade skedar. Mosa ärtorna.
👶Från 9* månader och uppåt
- servera risonin i en djup skål. Hjälp eventuellt till med laddade skedar. Servera med sked/gaffel från ca 12 mån.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring (utvalda delar):
💪Protein från lax
💪Kolhydrater från potatis
💪Fett från lax, grädde och smör
💪Jod från lax
💪Vitamin D från lax
💪Kalium från potatis