Kategori
Mellanmål
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Mandel
⚠️ Spår av gluten
Dessa kex med blåbär är både näringsrika och så goda!
Kex tycker vi är bra för lättare mellisar/snacks där man kanske bara vill tillföra lite energi men inte lika mycket mättnad. Kanske om det är nära till nästa måltid eller så kan man para dem med tex färsk frukt för extra mättnad.
Eftersom de blir torra så håller de länge i en burk hemma. Perfekt alltså till enklare mellisar hemma eller på språng.
För att göra kexen kan man använda valfria stansformar, pepparkaksformar eller en kniv.
Ingredienser
6 färska urkärnade dadlar
2 dl frysta blåbär, tinade (häll bort vattnet)
0,5 dl rapsolja
2 dl mandelmjöl
3 dl havremjöl
1 krm bakpulver
0,5 tsk mald kardemumma eller vaniljpulver
-
Stansformar
Produkt till receptet
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.
Mixa dadlar med blåbär och olja till en tjock massa.
Blanda ihop de torra ingredienserna. Rör i blåbärsmassan. Knåda till en deg. Blir den för lös - tillsätt mer mjöl.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Skär bitar med en kniv eller stansa ut former med stansformar.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter, tills kexen känns torra och lätt gyllene i kanterna.
Låt svalna helt på plåten, de blir spröda när de kallnar.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 Passar från 12 månader
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!