Kategori
Middag
Serveringar
ca 20 st tonfiskbiffar
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Fisk
⚠️ Ägg
⚠️ Gluten
⚠️ Soja
En god vardagsrätt som går snabbt att göra men känns lyxig.
Tonfiskbiffar av olika slag har alltid varit på vår topp 10 lista av goda vardagsrätter. Det är så smidigt med tonfisk på burk för att få in mer fisk i vardagen.

Ingredienser
tex ris, bulgur eller potatis
- 3 burkar tonfisk i vatten, avrunnen
- 1 purjolök, finhackad
- 2 morötter, finriven
- 2 ägg
- 1,5 tsk lökpulver
- 1 pressad vitlöksklyfta
2 msk sojasås (exkludera till barn under 1 år)
- 1 krm svartpeppar
1 tsk salt (exkludera till barn under 1 år)
- 2,5 dl pankoströbröd (till smeten)
- 2 dl pankoströbröd (till panering)
- Neutral olja för stekning
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl majonäs
- 1 msk curry
- 1 msk citronjuice eller 1 tsk vitvinsvinäger
Salt efter smak (exkludera till barn under 1 år)
-
Barnskål med sugpropp
-
Barngaffel
-
Haklapp i silikon
Tillbehör
Tonfiskbiffar
Curry-dippsås
Produkter till servering
Gör såhär:
Lägg den avrunna tonfisken i en skål och mosa den med en gaffel. Tillsätt övriga ingredienser till biffarna. Blanda väl. Låt vila i 20 min.
Häll pankoströbröd på en tallrik. Forma biffar av smeten och vänd dem försiktigt i pankon så att de täcks ordentligt runtom.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna på medelvärme. Stek de panerade tonfiskbiffarna i 2–3 minuter per sida tills de är gyllenbruna och krispiga. Vänd dem försiktigt så de inte går sönder. De är sköra i stekpannan men stelnar sedan när de får svalna något.
Gör såsen genom att blanda alla ingredienser.
Servera tonfiskkakorna tillsammans med såsen och valfritt tillbehör.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶 6-9 mån: servera hela biffar eller i halvor.
👶 9 mån +: skär biffarna i mindre bitar som är lätta att plocka upp mellan fingrarna eller med en gaffel.
Här på Knatteplocks instagram hittar du en video på receptet!