Kategori
Pumpakärnsmör
Serveringar
2,5-r dl smör
Författare:
Elin Oresten
⚠️ Cashewnöt
Smör gjort på olika frön och nötter är ett väldigt bra sätt att få in bra fetter och mineraler i kosten. Det är även ett bra sätt för att exponera barn för allergener regelbundet, vilket kan minska risken för framtida allergier.
Just pumpakärnsmör är strålande för att få in järn i kosten. Det är ett av de bästa vegetabiliska livsmedlen när det kommer till järnet. Bara lite pumpakärnsmör ger en riktig järnboost, och speciellt om man serverar med någon frukt eller liknande som kan boosta upptaget (pga c-vitaminet).
Ingredienser
- 2 dl (130 gram) pumpakärnor
- 2,5 dl (160 gram) naturella cashew-nötter (eller samma mängd pumpakärnor)
- 3-4 msk rapsolja
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 200 grader.
- Sprid ut pumpakärnor och cashewnötter på en plåt. Rosta i ugnen i ca 8-10 min, eller tills de fått en gyllene färg.
- Mixa sedan i en bra mixer eller matberedare. Addera olja efter önskad konsistens.
Förvara i en tät burk i skafferiet eller kylen. Håller minst 3-4 veckor, men smaka gärna på smöret efter det då det kan hålla längre än så.
Recept notering
Servering:
👶 Passar från 6 mån. Servera tex på rostad smörgås, på gröten eller i yoghurten.
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från pumpakärnor
💪 Fett från rapsolja, pumpakärnor och cashewnötter
💪 Järn, magnesium, kalium och zink från pumakärnor och cashewnötter