Serveringar
4 vuxenportioner eller 8-9 barnportioner
Tillagning
20 Minuter
Författare:
Elin Oresten
En underbar och värmande gryta som går på nolltid att göra. Detta recept går enkelt att göra både mjölkfritt och vego. Bara byt ut grädden mot ett växtbaserat alternativ och nötfärsen mot en vegofärs.
Allergener:
⚠️Soja
⚠️Mjölk
Ingredienser
- 4 portioner ris
- 250 g champinjoner
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st gul lök
- smör/olja till stekning
- 500 g nötfräs eller vegofärs
- 4 dl grädde (kan bytas till ett växtbaserat alternativ)
- 1 msk majsstärkelse
3 tsk kinesisk soja (soja kan minskas ned till några droppar för bebisar under 1 år. Buljongen kan exkluderas eller bytas mot en saltfri buljong till de minsta.)
- 1 grönsaks-buljongtärning*
- 1 krm svartpeppar
- en kruka färsk persilja
-
Tallrik med sugpropp
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Koka ris eller annat valfritt tillbehör.
- Finhacka vitlök och lök. Skiva champinjorna tunt. Stek allt i en stor gryta eller panna med smör och olja.
- När svampen reducerats, tillsätt färsen till pannan och låt steka tills den fått färg.
- Häll i 3,5 dl grädde i grytan. Blanda 0,5 dl grädde med majsstärkelse. Häll i den med i grytan. Krydda med svartpeppar.
- Häll i soja och smula ned grönsaksbuljong-tärning. Salta eventuellt lite extra beroende på smak. Till bebisar under 1 år kan man ta undan lite mat innan detta moment.
- Hacka persilja och blanda i sist. Låt puttra någon minut till så att allt blandas.
- Servera grytan med nykokt ris och valfria grönsaker.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Passar från 6 månader. Kan serveras som den är från start, låt bebisen äta med hela handen eller hjälp till med laddade skedar med mat.
Näring (utvalda delar):
💪Fett från färs, grädde och stekfett
💪Protein från färs
💪Kolhydrater från ris
💪Järn från färs
💪Vitamin B6 från champinjoner