Kategori
Frukost/Mellis
Serveringar
12
Förberedelse
15-20 Minuter
Tillagning
25-30 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener
⚠️ Mandel
⚠️ Ägg
Här har ni de saftigaste muffinsarna ni kan tänka er! Mjuka, söta och saftiga, med en underbar färg. Perfekta muffins att frysa in och ta fram till mellis eller frukost.

Ingredienser
300 gram okokt sötpotatis (250 gram kokt)
1 banan
2 ägg
0,5 dl rapsolja
170 gram mandelmjöl (ca 4,7 dl)
0,5 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljarom)
2 tsk bakpulver
1 tsk ceylonkanel
1 msk flytande honung (valbart, obs endast för barn över 1 år)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180 grader.
Skala och skär sötpotatis i bitar. Koka sötpotatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet.
Lägg sötpotatis, rapsolja, banan och eventuellt honung i en mixer och mixa tills det är slätt. Eller använd en stavmixer. Blanda i äggen.
Lägg mandelmjöl, bakpulver, kanel och vaniljpulver i en bunke och blanda väl.
Häll i sötpotatis-blandningen. Rör om tills det är blandat.Häll smeten i muffinsformar.
Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter.
Recept notering
Servering
👶 Från 6 till 9 månader
- Servera muffinsarna i halvor eller som de är.
👶 Från 9* till 12 månader
- servera muffinsarna små bitar på ca 1x1 cm, eller servera i halvor/hela (om barnet inte trycker in dem i munnen)
👶 Från cirka 12 månader
- servera muffinsarna som de är.
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
Näring
💪 Kolhydrater från sötpotatis och banan
💪 Fett från rapsolja och ägg
💪 Järn från mandelmjöl
💪 Kalium från sötpotatis och banan
💪 Magnesium från mandelmjöl