Författare:
Elin Oresten
Enkel och galet god tonfiskgryta.
Tips! Genom att skölja riset och sedan koka det i ett överflöd av vatten kan man minska arsenikhalten avsevärt. Men barn kan äta ris upp till 4ggr/vecka (källa Livsmedelsverket).
Allergener:
⚠️Fisk
⚠️Mjölk
Ingredienser
- Valfri mängd ris
Rapsolja/smör till stekning
1 purjolök
1 paprika (eller 2 dl gröna ärtor)
1 vitlöksklyfta
3 dl créme fraîche
3 dl matlagningsgrädde
2 tonfiskburkar i vatten
1 kycklingbuljongtärning (minska ned för barn under 1 år)
1 msk curry
Svartpeppar
Valfri topping: tex banan, mortlade jordnötter
-
Enkel Tallrik - Bambu
Produkter vi har använt
Gör såhär:
Skölj riset. Koka upp det i ett överflöd av vatten. Häll sedan bort överskottet av vattnet när det är färdigkokt.
Strimla purjolök och hacka paprika och vitlök i små bitar. Stek grönsakerna i en stekpanna tills att löken mjuknat och blivit glansig.
Tillsätt creme fraiche, grädde, buljong, curry och svartpeppar. Låt grytan stå och puttra i 10 minuter.
Häll i tonfisken på slutet och puttra ytterligare några minuter. Servera grytan med ris. Toppa gärna med skivad banan och mortlade jordnötter.
Recept notering
Åldersanpassning:
👶Från 6 till 12 månader
-servera grytan och riset i en djup skål. Låt barnet äta med hela handen och/eller hjälp till med laddade skedar.
👶Från 12 månader
- servera grytan på en tallrik och erbjud gaffel eller sked.