Kategori
Middag
Serveringar
4 vuxenportioner eller 6-8 barnportioner
Tillagning
20 Minuter
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg
Ingredienser
- 1 st gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- 3 tsk olivolja
- 2 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 2 krm svartpeppar
- 500 gram kycklingfärs
- 1 st zucchini
- 2 vitlöksklyftor
- 1 st ägg
- 1 st färsk basilikakruka
- 3 krm peppar
- 3 tsk olivolja
Vuxenanpassning eller för äldre barn:
1 grönsaksbuljongtärning
Valfritt; coucous, ris, havreris, bulgur, ugnsstekt potatis
Tomatsås
Kycklingfärsbollar
Tillbehör
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Tillaga tillbehör enligt anvisning på förpackningen.
- Tomatsås: Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en kastrull och stek löken tills den är mjuk. Tillsätt torkad basilika och oregano, tomatpuré och stek i någon minut under omrörning. Tillsätt krossade tomater och eventuellt buljong och låt puttra under lock i ca 5 min.
- Färsbollar: Lägg kycklingfärsen i en bunke. Skölj och riv zucchinin grovt. Krama ur vätska ur den rivna zucchinin. Finhacka basilika. Tillsätt zucchini, ägg, pressad vitlök, finhackad basilika och peppar till färsen. Gör eventuellt två smetar där en vuxensmet kan saltas. Rör om smeten och forma köttbullar med lätt blötare händer. Stek bollarna i olivolja så att de får en stekyta.
- Häll sedan tomatsåsen över kycklingfärsbollarna och låt puttra i ca 10 min.
- Servera med valt tillbehör.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- forma avlånga bollar.
👶 Från 9*-12 månader
- skär bollarna i små bitar.
*När bebisen utvecklat ett pincettgrepp
👶 Från ca 18 månader och uppåt
- servera bollarna som de är eller i små bitar. Använd gärna gaffel.
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från kyckling
💪 Fett från olivolja
💪 Kolhydrater från valfritt tillbehör
💪 Zink från kyckling
💪 Vitamin B6 och B3 från kyckling
💪 C-vitamin från krossade tomater och zucchini