Fördelar med plockmat

Fördelar med BLW och plockmat

Plockmat till bebisar
BLW och plockmat

BLW (Baby Led Weaning/ Barnstyrd matintroduktion) är en metod där man introducerar fast föda genom plockmat/fingermat, och hoppar över puréer och skedmatning. Barnet får äta själv från start och man förlitar sig därmed på barnets naturliga instinkt att föra mat till munnen.
 
Man kan också blanda skedmatning med självständigt ätande av plockmat, då är det inte BLW. Men bra effekter och fördelar kan man få ändå, oavsett man bara erbjuder plockmat till sin bebis eller om man blandar.
 
Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje, även om mer forskning behövs inom området. Däremot hamnar de flesta barn i en mer kräsen fas (neofobiska fasen) från ca 12-18 mån och man vet då att matens utseende har en stor betydelse för barnets acceptans. Har man då introducerat mat till sitt barn i en rad olika format innan den neofobiska fasen kan det finnas en större generell acceptans för mat även senare.
 
Barn som får äta plockmat tidigt utvecklar också tuggförmågor tidigt. Om man senarelägger mat med textur och tuggmotstånd så kan utvecklingen av dessa förmågor försenas.

Det finns även viss forskning som pekar på att BLW skulle kunna leda till bättre aptitkontroll och mindre risk för framtida övervikt. Det beror på att barnet själv får reglera matintaget utifrån sin aptit och då oftast inte överäter.
 
Vi tycker att plockmat känns väldigt naturligt och dessutom behändigt då hela familjen kan äta samma sak, och man slipper mata bebisen. Det är även så kul att få följa med på bebisens upptäcktsfärd med maten. Det kanske inte alltid är lätt, men vi tycker absolut att det är värt det. Förhoppningsvis utvecklar bebisen en stor matglädje pga plockmaten. Det kan vi aldrig veta säkert, men vi vill tro det.

 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:
Tips vad man kan tänka på när man börjar med plockmat

 

Nyare inlägg →

Lämna en kommentar