Fördelar med plockmat

Fördelar med BLW och plockmat

Genom att låta barn utforska smaker, texturer och tugga på egen hand, öppnar BLW/plockmat dörren till en spännande resa av utforskande och självständighet. Fördelarna är många enligt oss, allt från att främja hälsosamma relationer till mat till att skapa enkelhet och glädje vid måltiden.

Matintroduktion med BLW

BLW (Baby Led Weaning/ Barnstyrd matintroduktion) är en metod där man introducerar fast föda genom plockmat/fingermat, och hoppar över puréer och skedmatning. Barnet får äta själv från start och man förlitar sig därmed på barnets naturliga instinkt att föra mat till munnen.
 
Man kan också blanda skedmatning med självständigt ätande av plockmat, då är det inte BLW. Men bra effekter och fördelar kan man få ändå, oavsett man bara erbjuder plockmat till sin bebis eller om man blandar.

Utforska texturer med plockmat

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje, även om mer forskning behövs inom området.

Däremot hamnar de flesta barn i en mer kräsen fas (neofobiska fasen) från ca 12-18 mån och man vet då att matens utseende har en stor betydelse för barnets acceptans. Har man då introducerat mat till sitt barn i en rad olika format innan den neofobiska fasen kan det finnas en större generell acceptans för mat även senare.


Tuggförmågor 

 Barn som får äta plockmat tidigt utvecklar också tuggförmågor tidigt. Om man senarelägger mat med textur och tuggmotstånd så kan utvecklingen av dessa förmågor försenas. 

Hälsosamma matvanor

Det finns även viss forskning som pekar på att BLW skulle kunna leda till bättre aptitkontroll och mindre risk för framtida övervikt. Det beror på att barnet själv får reglera matintaget utifrån sin aptit och då oftast inte överäter.

Enklare måltider 

Vi tycker att plockmat känns väldigt naturligt och dessutom behändigt då hela familjen kan äta samma sak, och man slipper mata bebisen. Det är även så kul att få följa med på bebisens upptäcktsfärd med maten. Det kanske inte alltid är lätt, men vi tycker absolut att det är värt det. Förhoppningsvis utvecklar bebisen en stor matglädje pga plockmaten. Det kan vi aldrig veta säkert, men vi vill tro det. 

 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:
Tips vad man kan tänka på när man börjar med plockmat

 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.