Elins tankar om inslaget kring matintroduktion på Tv4 Nyhetsmorgon

Elins tankar om inslaget kring matintroduktion på Tv4 Nyhetsmorgon

Vi var säkert många som såg inslaget om matintroduktion på TV4 Nyhetsmorgon här om dagen. Jag gillar att ämnet får ta plats i en sådan stor kanal. Det finns mycket att prata om kring detta ämne - och många som har frågor.

 

 

Specialistsjuksköterskan i klippet lyfter många bra delar – bland annat att låta barn bli kladdiga samt utgå från barnets mognadsgrad i matintroduktionen.

Jag själv skulle gärna ha sett fler små videos på barn som åt själva än vad som gjordes i klippet, samt att plockmat/självständigt ätande också togs upp som en möjliggörare för matglädje och lusten att vilja smaka på mat. 

Kväljningar och att sätta i halsen

 Flera av frågorna handlade om kväljningar och att sätta i halsen. Det är nog ett av de vanligaste områdena som jag också får frågor kring. Och jag förstår såklart varför – det är läskigt när barn kväljer och hostar.

Här tycker jag det är viktigt att prata om skillnaden på att sätta i halsen (och få luftvägsstopp) och att kväljas. För vet man som förälder skillnaden så är det mycket lättare att hålla sig lugn, vilket är bäst för barnet också. Såklart är det viktigt att lära sig grundläggande HLR för barn, men grunden ligger i att förstå kroppens mekanismer och lära sig när det är en farlig situation och inte.

Kväljningar kan absolut komma av att barnet får in mycket mat i munnen, precis som det nämns i klippet. Men det handlar också mycket om att maten når triggerpunkten för kväljning i munnen. Vilket kan ske även med små matbitar. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att stora tuggor/bitar INTE automatiskt betyder större risk att sätta i halsen. 

Att kladda är ett sätt att utforska

 Jag gillar perspektivet att det är fullt normalt att barn kastar mat och kladdar under måltiderna. Barn upptäcker sin omvärld med alla sinnen och genom lek. Så det är inte konstigt att de gör detsamma när de utforskar mat. Den sensoriska aspekten i kladdet är en fantastisk möjlighet att lära sig hur mat känns, smakar och luktar!

Matglädje är så mycket mer än bara att konsumera mat – det är gemenskap, kultur och en upplevelse. Därför tycker jag att det är toppen att de nämner vikten av gemensamma måltider. Det är grunden till mycket i matintroduktionen.

Några tankar kring inslaget. Kul som sagt att det får ta plats i tv-rutan!

Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon här. 

/Elin Oresten
Grundare och lic. kostrådgivare

Introducera gluten till bebis

Mer från Knatteplock:


Blir du nervös när ditt barn kväljer?
Lär dig skillnaden mellan kväljning och att sätta i halsen, och hur du kan skapa säkra måltider för din bebis.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar