Tycker du att maten under barnets första år gick lättare än den gör/gjorde när barnet blev lite äldre? Plötsligt kan det matglada barnet vägra att äta eller smaka på ny mat. Oroa dig inte, du är inte ensam. Många barn går igenom en neofobisk fas i livet, en naturlig del av deras utveckling där de blir mer ”kräsna” med maten.
Elin Oresten, lic. kostrådgivare och grundare, går igenom orsakerna bakom detta och ger tips på hur du kan hjälpa ditt barn att utforska och uppskatta nya livsmedel.
Neofobi hos barn: En naturlig del av utvecklingen och grotthjärnans roll
Denna fas hänger ofta ihop med att barn blir mer självständiga runt en viss ålder. Vår grotthjärna skyddar barnen från faror genom att göra dem misstänksamma för mat de inte känner till. Något som hjälpte oss för tusentals år sedan när barn kunde gå fritt i naturen och då stöta på farlig mat, då var misstänksamhet mot det nya väldigt bra. I dagens samhälle är det inte riktigt lika viktigt eller behändigt med denna naturliga misstänksamheten.
Hantera ett petigt barn: Tips för att navigera genom den neofobiska fasen
När barn hamnar i den neofobiska fasen kan det bli svårare att introducera nya livsmedel. Även tidigare omtyckta livsmedel kan tyvärr hamna på ”ogilla-listan”. Här är det lätt att hamna i en ond spiral där man börjar exkludera livsmedel samt göra specialmat till barnet. Det är dock inte omöjligt för barnet att lära sig uppskatta nya livsmedel och smaker - det krävs bara fler smaktillfällen. Så låt det ta tid. Tänk långsiktigt så att barnet inte vänjer sig vid en ensidig kost. Låt all sorts mat fortsatt ligga på tallriken, vid sedan om det trygga/omtyckta.
Plockmat och BLW: Ett sätt att underlätta övergången genom den neofobiska fasen
Hur maten ser ut är en viktig faktor för ett barn i den neofobiska fasen. Känner barnet igen utseendet på maten kan det göra barnet mer benägen att smaka. Om barnet från början ätit familjens mat (genom plockmat/BLW) så blir det inte en skarp övergång från den klassiska barnmaten till familjematen. En övergång som annars kan bli ännu svårare när neofobin närmar sig.
Sök hjälp om du behöver
”Vanlig” neofobi skiljer sig från definitionen att vara väldigt petig med maten (kräsen). Väldigt kräsna barn beskrivs vanligtvis som barn som konsumerar en otillräcklig variation av livsmedel genom att undvika en betydande mängd livsmedel. Både bekanta såväl som obekanta för dem. Har man ett barn där man misstänker näringsbrist pga detta så är det alltid bäst att söka hjälp.
*Matneofobi brukar i den vetenskapliga världen definieras som ovilja att äta och smaka på ny mat. Ofta med kulmen runt 2 och 5 år.
Elin Oresten, lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock