Neofobi hos barn

Neofobi hos barn: Varför barn blir mer petiga med åldern och hur du kan hantera det

Tycker du att maten under barnets första år gick lättare än den gör/gjorde när barnet blev lite äldre? Plötsligt kan det matglada barnet vägra att äta eller smaka på ny mat. Oroa dig inte, du är inte ensam. Många barn går igenom en neofobisk fas i livet, en naturlig del av deras utveckling där de blir mer ”kräsna” med maten.

Elin Oresten, lic. kostrådgivare och grundare, går igenom orsakerna bakom detta och ger tips på hur du kan hjälpa ditt barn att utforska och uppskatta nya livsmedel.

Neofobi hos barn: En naturlig del av utvecklingen och grotthjärnans roll

Denna fas hänger ofta ihop med att barn blir mer självständiga runt en viss ålder. Vår grotthjärna skyddar barnen från faror genom att göra dem misstänksamma för mat de inte känner till. Något som hjälpte oss för tusentals år sedan när barn kunde gå fritt i naturen och då stöta på farlig mat, då var misstänksamhet mot det nya väldigt bra. I dagens samhälle är det inte riktigt lika viktigt eller behändigt med denna naturliga misstänksamheten.

Hantera ett petigt barn: Tips för att navigera genom den neofobiska fasen

  När barn hamnar i den neofobiska fasen kan det bli svårare att introducera nya livsmedel. Även tidigare omtyckta livsmedel kan tyvärr hamna på ”ogilla-listan”. Här är det lätt att hamna i en ond spiral där man börjar exkludera livsmedel samt göra specialmat till barnet. Det är dock inte omöjligt för barnet att lära sig uppskatta nya livsmedel och smaker - det krävs bara fler smaktillfällen. Så låt det ta tid. Tänk långsiktigt så att barnet inte vänjer sig vid en ensidig kost. Låt all sorts mat fortsatt ligga på tallriken, vid sedan om det trygga/omtyckta.

  Plockmat och BLW: Ett sätt att underlätta övergången genom den neofobiska fasen

  Hur maten ser ut är en viktig faktor för ett barn i den neofobiska fasen. Känner barnet igen utseendet på maten kan det göra barnet mer benägen att smaka. Om barnet från början ätit familjens mat (genom plockmat/BLW) så blir det inte en skarp övergång från den klassiska barnmaten till familjematen. En övergång som annars kan bli ännu svårare när neofobin närmar sig. 

  Sök hjälp om du behöver

  ”Vanlig” neofobi skiljer sig från definitionen att vara väldigt petig med maten (kräsen). Väldigt kräsna barn beskrivs vanligtvis som barn som konsumerar en otillräcklig variation av livsmedel genom att undvika en betydande mängd livsmedel. Både bekanta såväl som obekanta för dem. Har man ett barn där man misstänker näringsbrist pga detta så är det alltid bäst att söka hjälp.

  *Matneofobi brukar i den vetenskapliga världen definieras som ovilja att äta och smaka på ny mat. Ofta med kulmen runt 2 och 5 år.

  Elin Oresten, lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock

   

  ← Äldre inlägg Nyare inlägg →

  Därför startade jag Knatteplock

  FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

  Laga plockmat hemma

  Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

  Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

  Varför plockmat?

  grötpinnar bebis
  Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
  Utvecklar tidiga tuggförmågor
  Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

  Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

  Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
   
  barnsked i silikon
   
  nybörjarsked till bebis

  Vanliga frågor om plockmat

  Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

  Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

  Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

  Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

  Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

  Läs mer här.

  Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

  Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

  Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

  Läs mer här.