Myter om barn och mat

Vanliga myter om barn och mat

Det finns flertalet vanliga missuppfattningar om barn och mat. Speciellt när det gäller små barn/bebisar. Det är såklart förvirrande med alla olika kanaler som sänder olika budskap. Vilket i sin tur skapar en stor ängslighet hos föräldrar. Här svarar Elin Oresten på 5 myter om barn och mat. 

 “Bebisar bör inte äta stekt mat”

Det stämmer att man inte ska ge hårdstekt eller bränd mat till en bebis då de har känsliga magar. Det bildas även mindre fördelaktiga ämnen när maten är bränd. Däremot går det bra att steka maten så den får en gyllenbrun färg/yta. Här får man testa sig fram vad som fungerar för sitt barn.

“Man måste vänta med att introducera allergener till barnet är ett år”

Svaret är faktiskt raka motsatsen - modern forskning pekar på positiva effekter med tidig introduktion av allergener, speciellt när det gäller jordnöt. Det bästa är att introducera alla sorters livsmedelsgrupper innan barnet är ett år, av näringsmässiga skäl.

“Bebisar får inte äta mjölkprodukter”

Livsmedelsverket avråder från att ge ren mjölk som dryck eller stora mängder yoghurt/fil till barn under ett år. Men att använda exempelvis grädde i matlagning är helt okej då det blir en del av en måltid och inte en huvudingrediens.

“Bebisar kan inte äta kryddad mat”

Faktum är att bebisar kan äta nästan alla sorts kryddor - med undantag för salt. Stora mängder chili kan man undvika, men en liten ton av hetta är ingen fara. Många små barn uppskattar mat som smakar mycket, så att undvika kryddor kan vara förödande för matglädjen och smakträningen.

“Bebisar behöver tänder för att kunna tugga matbitar”

När barn får sina första tänder är väldigt olika. Att vänta med matbitar och mer texturerad mat till dess barnet får tänder kan vara negativt för barnets utveckling. Faktum är att bebisar och små barn klarar av att tugga många olika konsistenser utan tänder - tandköttet tuggar väldigt effektivt och de kan också pressa sönder maten i gommen. 

“Barn behöver mycket protein för att växa och utvecklas”

Samhällets rådande “proteinhets” kan skapa en onödig oro hos föräldrar men också en negativ hälsopåverkan på barnen. Modern forskning visar att barn i västvärlden ofta får i sig för mycket protein, speciellt animaliskt protein. Och att en minskning av det animaliska proteinet kan vara positivt för barns hälsa. Det är protein i nästan allt (t.o.m pasta), vilket gör att det räcker gott och väl att försöka äta allsidigt.

Läs mer här:

Bra mat för barn under 1 år - Livsmedelsverket Bra mat för barn 0-5 år - Livsmedelsverket Skjerven HO, et. al.

Early food intervention and skin emollients to prevent food allergy in young children (PreventADALL): a factorial, multicentre, cluster-randomised trial. Lancet. 2022. Lind, T., Johansson, U., Öhlund, I. et al.

Study protocol: optimized complementary feeding study (OTIS): a randomized controlled trial of the impact of a protein-reduced complementary diet based on Nordic foods. BMC Public Health 19, 134 (2019).

 

 Elin Oresten, Lic. kostrådgivare

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
barnsked i silikon
 
nybörjarsked till bebis

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.