Kan man ge ris till barn?

Kan man ge ris till barn?

Ris och risprodukter är livsmedel som man inte ska ge för mycket till barn. Jag tänkte därför att jag skulle reda ut lite vad som gäller kring just detta.
 
🍚 ⬇️  Begränsa intaget av ris och risprodukter
Livsmedelsverket rekommenderar att barn under 6 år inte bör äta ris och risprodukter (t ex risgröt, risnudlar och rismellanmål) oftare än fyra gånger i veckan. De bör inte heller äta riskakor eller risdrycker. Även gröt och välling gjorda på ris kan innehålla arsenik, därför bör man variera med andra sorter. Allt detta minskar risken att barnet får i sig för mycket Arsenik, vilket är en metall och ett gift som finns i ris. 
 
⚠️ Ris innehåller Arsenik
Arseniken finns i berggrunden och hamnar i riset när grundvattnet används vid odlingen. Koncentrationen av arsenik i ris varierar beroende på sort, odlingsområde, odlingsmetodik, och beredningsmetodik. Arsenik är cancerframkallande och frekvent hög exponering kan även ge upphov till många andra hälsoeffekter, som hjärt-kärlsjukdom, leverskada och kronisk hosta. Barn är generellt känsligare för höga intag av arsenik. 
 
🤔 Men barn i vissa andra delar av världen äter väl jättemycket ris?
Det verkar inte finnas något entydigt svar på denna fråga, men dels kan det ha att göra med att berggrunden i vissa delar av världen inte innehåller lika mycket arsenik. Då innehåller inte heller riset lika mycket arsenik. Sedan finns det även områden i världen där både vuxna och barn har förgiftningssymptom så det verkar inte som att alla mår bra en stor andel ris i kosten. 
 
✨ Summa summarum - absolut kan man ge ris till små barn då och då. Men det är som alltid viktigt att äta varierat, det vill säga att olika sorters mat, och att variera mellan olika märken för att minska risken att barnet får i sig för mycket arsenik.

/Elin Oresten
Lic.kostrådgivare 

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

Kan man ge pasta till bebisar?
Kan man ge pasta till bebisar?

 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
barnsked i silikon
 
nybörjarsked till bebis

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.