Kan man ge ris till barn?

Kan man ge ris till barn?

Ris och risprodukter är livsmedel som man inte ska ge för mycket till barn. Jag tänkte därför att jag skulle reda ut lite vad som gäller kring just detta.
 
🍚 ⬇️  Begränsa intaget av ris och risprodukter
Livsmedelsverket rekommenderar att barn under 6 år inte bör äta ris och risprodukter (t ex risgröt, risnudlar och rismellanmål) oftare än fyra gånger i veckan. De bör inte heller äta riskakor eller risdrycker. Även gröt och välling gjorda på ris kan innehålla arsenik, därför bör man variera med andra sorter. Allt detta minskar risken att barnet får i sig för mycket Arsenik, vilket är en metall och ett gift som finns i ris. 
 
⚠️ Ris innehåller Arsenik
Arseniken finns i berggrunden och hamnar i riset när grundvattnet används vid odlingen. Koncentrationen av arsenik i ris varierar beroende på sort, odlingsområde, odlingsmetodik, och beredningsmetodik. Arsenik är cancerframkallande och frekvent hög exponering kan även ge upphov till många andra hälsoeffekter, som hjärt-kärlsjukdom, leverskada och kronisk hosta. Barn är generellt känsligare för höga intag av arsenik. 
 
🤔 Men barn i vissa andra delar av världen äter väl jättemycket ris?
Det verkar inte finnas något entydigt svar på denna fråga, men dels kan det ha att göra med att berggrunden i vissa delar av världen inte innehåller lika mycket arsenik. Då innehåller inte heller riset lika mycket arsenik. Sedan finns det även områden i världen där både vuxna och barn har förgiftningssymptom så det verkar inte som att alla mår bra en stor andel ris i kosten. 
 
✨ Summa summarum - absolut kan man ge ris till små barn då och då. Men det är som alltid viktigt att äta varierat, det vill säga att olika sorters mat, och att variera mellan olika märken för att minska risken att barnet får i sig för mycket arsenik.

/Elin Oresten
Lic.kostrådgivare 

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

Kan man ge pasta till bebisar?
Kan man ge pasta till bebisar?

 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar