Tips för att skapa matglädje hos barn

Tips för att skapa matglädje hos barn

Det är lätt att tro att barns matglädje beror på hur avancerat recept man gör eller vilken mat som serveras. Men oftast har det väldigt lite med det att göra. Matglädje skapas och påverkas av många olika faktorer, även av faktorer utanför själva måltiden.

 Tips för att skapa matglädje hos barn

Vissa saker har med barnets gener att göra, medan andra kan vi påverka med hjälp av miljön runt barnet. Genom att skapa sig en medvetenhet och jobba med vissa saker så kan man göra mycket för barnens matglädje. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns ingen ”quick-fix” för matglädje. Det tar ofta tid och mycket tålamod.

Här kommer mina 8 bästa tips för att hjälpa barn att hitta matglädjen

 

1. Introducera många olika konsistenser och smaker tidigt i barnets matresa

Det ger barnet möjlighet att vänja sig med olika sorts mat när barnet är som mest mottaglig för det. Det ökar chanserna att barnet kommer ha en bra variation i kosten senare i livet.

2. Låt barnet kladda, inom rimliga gränser

"Kladdet" är barnets sätt att upptäcka och bekanta sig med maten. Det är viktigt att barnet får upptäcka maten med alla sinnen. Barn lär sig genom lek. Det betyder inte att barnet nödvändigtvis får kasta maten hur som helst - kladd inom rimliga gränser är det bästa.

3. Var en förebild

Visa vägen, du som förälder är barnets största förebild. Ät det du vill att barnet ska äta. Visa din njutning när du äter och prata om mat på ett positivt sätt. Har du själv negativa tankar kring maten och kroppen, försök att inte säga dem högt framför barnet.

4. Pressa aldrig ett barn till att äta

Hur svårt det än må vara ibland - låt matstunden vara en stress- och pressfri stund. Vill barnet inte äta just då, avbryt och testa igen senare. Istället för att låta måltiden bli en kamp.

5. Delaktighet i matlagningen

Låt barnet vara delaktig i köket tidigt. Det kan betyda att bebisen sitter i sin matstol eller i bärselen medan du lagar mat eller att det äldre barnet får en egen passande uppgift i köket.

6. Gör måltiden till en utforskande och lekfull stund

Måltiden behöver inte bara finnas till för att barnet ska äta. Måltiden kan också vara lekfull och utforskande. Bygg gubbar av grönsakerna eller prata om att broccolin ser ut som små träd. Skoja om vem som kan knapra högst.

7. Jobba på relation och anknytning utanför måltiden

Lyssna på barnets signaler, bekräfta barnets känslor, trösta, lek och var nyfiken. Visa att du är en trygg och stabil vuxen. En stor punkt såklart, men relationen mellan förälder och barn påverkar matsituationen mer än vad man kan tro.

8. Håll prestation från matbordet

Barnet behöver inte höra att barnet är "duktig" eller "äter bra", eller tvärtom. Försök att inte ladda måltiderna med prestation, barnet behöver inte prestera kring maten.

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

Tips för att skapa matglädje hos barn. Elin Oresten tipsar!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.