Vad kan man fylla smaknappen med?

Tips på mat att stoppa i smaknappen

Vad är en smaknapp?

Smaknapp är ett bra verktyg när det är dags att börja smakträna och introducera lite mat. Det är ett enkelt sätt att ge olika smakupplevelser tidigt utan massa kladd. Många börjar med smaksensationer när bebisen är mellan 4 och 6 månader, men det beror lite på när bebisen visar intresse. Vissa börjar med smaksensationer först vid 6 månader.

Introducera smaksensationer med en smaknapp
Genom att använda en smaknapp så kan bebisen själv hålla i maten och föra den till munnen. Det kan göra maten lite mer spännande och det kan bli en kul och utvecklande upplevelse för bebisen.

Vad kan man fylla smaknappen med? 

Många tenderar att endast stoppa frukt och bär i smaknappen då detta är ett relativt enkelt och tillgängligt alternativ. Det är inget fel på det, men det är ofta rätt söta smaker det handlar om.
 
Bebisar behöver inte öva på söta smaker för att lära sig uppskatta det, de har en inbyggd förkärlek för det. De behöver däremot öva på sura och beska smaker. Två grundsmaker som är gynnsamma att öva på tidigt för att öka acceptansen för frukt och grönt senare i livet.
 
Så mitt tips är att variera innehållet i smaknappen. Försök få in grönsaker OCH frukt. Var inte rädd för sura och beska smaker som lätt kan ge lite grimaser. Det är inte alltid grimaser beror på att bebisen inte gillar smaken, snarare beror det oftast på ovana.
 
Här kommer några tips på vad man kan fylla sin smaknapp med:

  • Ärtor (kokta och mosade)
  • Grapefrukt (filead)
  • Äpple (kokt och mosad eller riven)
  • Kålrot (kokt och mosad)
  • Hallon (råa och mosade)
  • Morot (kokt och mosad)
  • Lingon (råa/kokta och mosade, ev. blandat med annat
  • Broccoli (kokt och mosad)
  • Brysselkål (kokt och mosad)

 

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

 

Smaknapp
Smaknapp
Introducera smaksensationer för bebis med redan från 4 månader med Knatteplocks smaknapp. Låt ditt barn upptäcka en värld av smaker!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Lämna en kommentar