Tips på mat att stoppa i smaknappen

Tips på mat att stoppa i smaknappen

Vad är en smaknapp?

Smaknapp är ett bra verktyg när det är dags att börja smakträna och introducera lite mat. Det är ett enkelt sätt att ge olika smakupplevelser tidigt utan massa kladd. Många börjar med smaksensationer när bebisen är mellan 4 och 6 månader, men det beror lite på när bebisen visar intresse. Vissa börjar med smaksensationer först vid 6 månader.

Introducera smaksensationer med en smaknapp
Genom att använda en smaknapp så kan bebisen själv hålla i maten och föra den till munnen. Det kan göra maten lite mer spännande och det kan bli en kul och utvecklande upplevelse för bebisen.

Vad kan man fylla smaknappen med? 

Många tenderar att endast stoppa frukt och bär i smaknappen då detta är ett relativt enkelt och tillgängligt alternativ. Det är inget fel på det, men det är ofta rätt söta smaker det handlar om.
 
Bebisar behöver inte öva på söta smaker för att lära sig uppskatta det, de har en inbyggd förkärlek för det. De behöver däremot öva på sura och beska smaker. Två grundsmaker som är gynnsamma att öva på tidigt för att öka acceptansen för frukt och grönt senare i livet.
 
Så mitt tips är att variera innehållet i smaknappen. Försök få in grönsaker OCH frukt. Var inte rädd för sura och beska smaker som lätt kan ge lite grimaser. Det är inte alltid grimaser beror på att bebisen inte gillar smaken, snarare beror det oftast på ovana.

Här kommer några tips på vad man kan fylla sin smaknapp med:

smaknapp

 • Ärtor (kokta och mosade)
 • Grapefrukt (filead)
 • Äpple (kokt och mosad eller riven)
 • Kålrot (kokt och mosad)
 • Hallon (råa och mosade)
 • Morot (kokt och mosad)
 • Lingon (råa/kokta och mosade, ev. blandat med annat
 • Broccoli (kokt och mosad)
 • Brysselkål (kokt och mosad)

/Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 

Mer från Knatteplock:

 

Smaknapp
Smaknapp
Introducera smaksensationer för bebis med redan från 4 månader med Knatteplocks smaknapp. Låt ditt barn upptäcka en värld av smaker!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

 • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
 • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
 • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.