varför ska du låta ditt barn kladda med maten?

Varför ska du låta ditt barn kladda?

Därför ska du låta ditt barn kladda under måltiden
Kladdet är ju inte alltid så kul kanske för oss vuxna som ska städa upp det.. MEN! Det har ett viktigt syfte i barnens utveckling. Det är alltså inte förgäves.

  • Kladdet är en typ av sensorisk lek och ett förstadium till att börja smaka på maten. Det hjälper dem att börja bekanta sig med maten och normalisera den. Barn behöver få känna på maten för att förstå och lära känna den. Det kan öka intresset för maten och ge en större acceptans för ny mat. Hjärnan behöver förbereda munnen på vad som kommer, kanske är det kallt, hårt, kletigt, strävt osv. 
  • De får massor av möjligheter att träna sina motoriska färdigheter som är nödvändiga för att kunna äta själva. Både grovmotorik och finmotorik.
  • Om du låter ditt barn kladda och utforska, så är sannolikheten större att de provar och njuter av ny mat. Det generella matintresset kan öka!
  • Och viktigast av allt, barn lär sig genom lek! Så vi behöver låta dem ”leka” med maten för att lära sig. Det finns till och med en vits i att skapa ännu mer lek runt maten. Det kan vara små saker som att forma gubbar av ärtorna på tallriken eller se vem som kan knapra högst på paprikan. Leken skapar matglädje!

  • Försök att hålla dig från att torka barnet runt munnen under måltiderna. Dels för att många barn är känsliga runt munnen så det är obehagligt för dem, men också för att barnet själv får slicka sig runt munnen vilket bidrar till den sensoriska och motoriska utvecklingen. 

Många är oroliga att deras barn inte kommer lära sig bordsskick om de tillåts kladda. Så här tänker jag - så länge barnen är små så är det matglädjen som kommer först. Såklart kan man sätta gränser för kladdet, men låt dem kladda. Bordsskick kan de lära sig senare!

 

//Elin Oresten
Lic. kostrådgivare

 

Introducera gluten till bebis 


Mer från Knatteplock:

Fördelar med blw och plockmat

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.