Högriskmat

Högriskmat - vilken mat ska man vara försiktig med till små barn?

Barn är fantastiska på många sätt, och små barn klarar ofta mer i matsammanhang än vi vuxna tror. Även om kvävningsolyckor bland barn är ovanliga, är det viktigt att vara medveten om vilka livsmedel som kan innebära en högre risk. Här går vi igenom vad du behöver tänka på.

Mat på resan för barn

Varför är det viktigt att känna till högriskmat?

Även om kvävningsolyckor är ovanligt bland barn, så är det viktigt att veta vilken mat som är säker att servera till små barn. Olyckor kan fortfarande ske om man inte är riskmedveten. Speciellt när det gäller de yngsta barnen (under 3 år) som inte har en helt mogen tuggförmåga ännu. Det är även under 3 år som de flesta kvävningsolyckor hos barn sker.

Små barn klarar mer än vi tror – men vissa livsmedel behöver anpassas

Vissa livsmedel innebär en större risk att sätta i halsen och orsaka luftvägstopp och behöver anpassas eller undvikas helt. Högriskmat, även kallat "choking hazards", omfattar mat med specifika egenskaper som gör den svårare att tugga eller svälja säkert.

högriskmat

Riskfaktorer i mat

1. Runda former

2. Hal yta

3. Fast/hård konsistens


Det finns även andra riskfaktorer (så som viss kletig/klibbig mat, eller rund/hård mat med liten storlek). Mat med flera riskfaktorer samtidigt ökar kvävningsrisken avsevärt, tex en rund form i kombination med en hal yta (så som vindruva).


Anpassa!

Genom att anpassa högriskmat så att riskfaktorerna minimeras, kan den bli mer säker för små barn. 

Riskfaktorer i miljön

1. Äta i rörelse (springa, gå, cykla, åka vagn, bil m.m.)

2. Äta utan närvarande vuxen

3. Ligga ner och äta


Vikten av en lugn miljö

Genom att se till att barnet äter i en lugn miljö - sittandes med en närvarande vuxen vid bordet, så minimeras risken för att sätta i halsen avsevärt.

Öva på högriskmat

Att låta lite äldre barn öva på högriskmat i en kontrollerad och lugn miljö är ofta fördelaktigt.


För att öva på högriskmat är det bra om man kan kommunciera verbalt med barnet och att barnet har en bra tuggteknik. Det är individuellt när detta sker, så det är alltså olika när barn är redo för att öva. 

Detta kan man öva på

  • Inte stoppa hela matbiten i munnen på en gång / bita av bitar av matbiten
  • Bita av matbiten med kindtänderna
  • Äta en bit i taget (alltså inte stoppa flera matbitar i munnen samtidigt)
  • Tugga ordentligt (överdriv tuggrörelsen ihop!)

Att lära sig vad man ska göra om olyckan mot förmodan skulle vara framme är också viktigt och kan kännas tryggt för dig som förälder. Det är inte bara mat som barn kan sätta i halsen, majoriteten av olyckor sker med annat än mat (tex små leksaker, små batterier eller hårda plastbitar). Det finns digitala kurser att gå i HLR som alla som har barn eller jobbar med barn kan ha nytta av att gå.

Elin Oresten Knatteplock

/Elin Oresten

Lic. kostrådgivare och grundare av Knatteplock.

Mer på bloggen

← Äldre inlägg

Därför startade jag Knatteplock

FÖRDELAR MED ATT ÄTA SAMMA MAT HELA FAMILJEN

Laga plockmat hemma

Barn älskar att härmas, genom att äta samma mat underlättar det lärandet och gör måltiden till en positiv upplevelse av gemenskap. Du som förälder behöver inte mata utan kan sitta bredvid och njuta av maten. 

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i egen takt. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje. Genom att erbjuda olika konsistenser och smaker får barnet en bredare smakpalett, och chansen är större att matlusten fortsätter även under den naturligt kräsna perioden som brukar komma runt två år. Forskning visar att barn som introducerats för mer varierad kost från start äter mer varierat och mer grönsaker längre fram i livet. 

  • Främjar utforskande och självständighet vid måltiden.
  • Utvecklar tidiga tuggförmågor.
  • Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen.

Varför plockmat?

grötpinnar bebis
Främjar utforskande och självständighet vid måltiden
Utvecklar tidiga tuggförmågor
Förenklar familjemåltiden och stärker gemenskapen

Marknadsledande på produkter för barns självständiga ätande

Uppmuntra matglädje genom att låta ditt barn utforska smaker och konsistenser själv. Starta matäventyret i dag - vi finns här för dig och ditt barn genom kladd, upptäckter och utmaningar.
 
nybörjarsked till bebis
Bäst- säljare
 
nybörjarsked till bebisar
Bäst- säljare
 
smaknapp
Bäst- säljare

Vanliga frågor om plockmat

Plockmat är ett sätt att erbjuda mat på där bebisen/barnet äter själv antingen med händerna eller med sked.

Plockmat ger barn möjligheten att utforska en mängd olika texturer och konsistenser i sin egen takt, från en tidig ålder. Det kan leda till en mer hälsosam relation till mat och en större matglädje.

Se till att din bebis visar tecken på att vara redo för fast föda. Hen ska kunna sitta upprätt själv i stolen, kunna föra föremål till munnen själv och visa ett intresse för mat. Kanske sträcker sig bebisen mot din mat eller tittar fascinerat på din tallrik, då finns det troligtvis ett intresse!

Tänk på att erbjuda livsmedel som är hyfsat mjuka men lätta att greppa. Tex stavar av sötpotatis, stänger med skivbar leverpastej, kokt broccoli eller omelett/pannkaka i remsor. Även smörgåsrån med smör och/eller leverpastej är perfekt för att öva motorik. Hala livsmedel som är svåra att greppa kan man rulla i frön eller smörgåsrånkross. Exempelvis avokado eller banan. Men generellt sätt är det bra att erbjuda bebisen det som resten av familjen äter så ofta som det går.

Små bebisar har inget pincettgrepp så det är stora bitar som gäller i början. Bitarna ska vara längre än deras handflata eftersom små bebisar (6 mån) ofta inte kan öppna handflatan på begäran. Det kan kännas läskigt men det är faktiskt mer säkert med större bitar än mindre bitar när det är en liten bebis! Tar de för stora tuggor så spottar dem ut det igen.

Läs mer här.

Många är oroliga för hur deras barn ska kunna tugga plockmat utan tänder. Den goda nyheten är att det går jättebra. Små barn bearbetar maten med tungan, gommen och de tandlösa käkarna.

Barn får kindtänder först när de är lite äldre (över 1 år) och att vänta med att introducera matbitar tills dess kan ge negativa konsekvenser för barnets ätutveckling.

Barn lär sig inte tugga när det äter puré, de lär sig tugga genom att öva på att tugga olika konsistenser i munnen.

Läs mer här.