Servings
10 rolls
Cooking
12-15 Minutes
Author:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg (går att byta mot en banan eller chiaägg)
⚠️ Gluten (går att undvika genom att välja glutenfritt havre)
⚠️ Komjölk (går att undvika genom att välja havregurt)
Riktigt gott och enkelt bröd! Går på ett nafs att baka då det inte är någon jäsning inblandat.
Detta bröd är även fullt med bra näring för de små. Högt på järn, zink och magnesium bland annat. Även C-vitamin från zucchini. Hampafrö är en riktig superfood.
Ingredients
- 2 ägg
- 1 liten zucchini
- 7 dl havregryn
- 1,5 tsk bikarbonat
- 2,5 dl filmjölk eller havreyoghurt
- 2 msk rapsolja
- 1 dl hampafrö
- *Om man vill kan man dela smeten på hälften i två bakskålar och göra en "vuxensmet" med 0,5 tsk salt i.
Do this:
- Sätt på ugnen på 250 grader.
- Vispa upp äggen för hand så att de blir lite fluffiga.
- Mixa havregryn och hampafrön till ett mjöl i mixer. Riv zucchini grovt och pressa ut vatten.
- Rör ner fil/havreyoghurt, rapsolja och zucchini i äggen.
- Blanda ihop alla torra ingredienserna och blanda med äggblandningen. Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Ta upp klickar med smet med en stor sked och lägg på plåten (smeten ska vara rätt kladdig). Försök få till lite höjd på smetklickarna, då blir de lättare att skära sedan. Strössla gärna lite havregryn över bröden.
- Grädda i mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.
Recipe listing
Age suitability:
👶 From 6 to 9 months:
Cut the bread into large pieces that are slightly longer than the baby's palm and about 2-3 cm wide. See picture 2. Feel free to toast the bread as it will be easier to eat then.
👶 From 9* to 12 months:
cut the bread into small pieces, approx. 1x1 cm. See picture 3. Feel free to toast the bread as it will be easier to eat then.
👶 From about 12 and up: serve the bread cut into slices like a regular sandwich.
*From the time the baby develops a tweezer grip p
Nutrition (selected parts):
💪 Protein from eggs and hemp seeds
💪 Carbohydrates from oat flour
💪 Fat from rapeseed oil and hemp seed
💪 Iron from hemp seed and oat flour
💪 Magnesium from hemp seed
💪 Zinc from hemp seed
💪 Vitamin C from zucchini