Kategori
Frukost/Lunch
Serveringar
8-10 små pannkakor/plättar
Författare:
Elin Oresten
Allergener:
⚠️ Ägg (kan bytas ut mot 3 msk kikärtsspad)
⚠️ Mjölk (kan undvikas vid val av växtbaserad mjölk och olja istället för smör)
⚠️ Soja
Goda och näringsrika pannkakor. De är gjorda på soja- och durramjöl vilket är två glutenfria mjölsorter som är fullpackade med näring. Dessa mjölsorter ger även en väldigt god smak, det blir en lite mer nötig och djup smak på pannkakorna.
Genom att använda andra mjölsorter än vetemjöl så kan man komma åt viktiga mineraler och vitaminer till de små. Perfekt sätt att enkelt få till näringsrika pannkakor, bröd våfflor och liknande.
Ingredienser
- 1 dl sojamjöl
- 1,5 dl durramjöl
- 0,5 msk bakpulver
- 2 1/2 dl mjölk (växtbaserad eller komjölk)
- 2 msk smält smör (eller neutral olja)
- 1 ägg
- Smör (eller neutral olja) till stekning
Produkter vi har använt
Gör såhär:
- Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa först ner mjölken, sedan smöret och sist ägget. Vispa till en slät smet.
- Hetta upp en stekpanna med lite smör och klicka ut ca 1 msk smet per pannkaka.
- Grädda ca 1,5 minut, tills det börjar bli lite bubblor på ytan. Vänd och grädda ytterligare ca 1,5 minut.
- Servera gärna med någon c-vitaminrik frukt eller bär, t ex kiwi, hallon eller jordgubbar.
Åldersanpassning
👶 Från 6 till 9 månader
- Halva pannkakor
👶 Från 9* till 12 månader
-Servera i små bitar
*Från dess att bebisen utvecklat ett pincettgrepp
👶 Från cirka 12 månader
- Servera pannkakan i bitar och träna gärna på att använda en gaffel (kan göras tidigare också)
Recept notering
Näring (utvalda delar):
💪 Protein från ägg och sojamjöl
💪 Kolhydrater från soja- och durramjöl
💪 Fett från smör/olja och ägg
💪 Järn från durramjöl
💪 Fosfor från sojamjöl och durramjöl
💪 Kalium från sojamjöl
💪 D-vitamin från ägg
💪 Vitamin B9 från sojamjöl
💪 Vitamin B6 från durramjöl